Vjesnik: 06. 06. 2001.

Šestorka spala na petorku, koja ovisi o trojci

Stabilnost vladajuće koalicije ovisi o odnosima između SDP-a, HSS-a i HSLS-a koji nisu idealni, ali su još daleko od raskola/ Odlazak Jakovčića iz Vlade zategnut će odnose između Zagreba i Pazina / Za utjehu onima koji se boje prijevremenih parlamentarnih izbora: da bi imali pravo na zastupničke povlastice, zastupnici moraju odraditi dvije godine i jedan dan mandata, što istječe 2. veljače 2002.

ZAGREB, 5. lipnja - Opstanak ove vlasti nikad nije ovisio o ponašanju »male trojke«, odnosno IDS-a, HNS-a i LS-a, makar je njihovo povremeno oporbeno iskakanje iz vladajućeg »šesteroprega« iznenađivalo ostale političke partnere. Zato izlazak IDS-a iz Vlade, ma koliko bio neugodan, doista neće uzdrmati vladajuću koaliciju, niti je to početak njenog kraja koji bi vodio k prijevremenim izborima.

Naravno da ne treba minorizirati činjenicu da će politički odnosi između Zagreba i Istre opet za koji stupanj zahladiti zbog Jakovčićeva promišljenog zatezanja konopca, kad mu god to stranački zatreba. Takva politička zahlađenja sama po sebi nisu dobra za stabilnost zemlje. Ali, IDS je premala stranka a da bi sa svoja četiri glasa bitnije poremetila parlamentarne odnose, čak i kad bi im se priključila u opstrukciji još četvorica, zastupnici iz HNS-a i LS-a. I bez njih, »velika trojka« može normalno vladati.

Ivan Jakovčić ublažava svoju retoriku i ponavlja da će i dalje podržavati Vladinu politiku makar više nije među vladajućima. Neki od najutjecajnijih hrvatskih političara ocjenjuju da je Jakovčić upao u zamku svojih »jastrebova« koji nisu pristali čak ni na mali ustupak vladajućoj koaliciji: da se na istarskoj Županijskoj skupštini još jednom razmotri Istarski statut. Ti će ga »jastrebovi« i dalje tjerati na radikalizaciju.

Bez obzira na to, vladajuća se petorka neće raspasti jer njezinu sudbinu određuju odnosi između SDP-a, HSS-a i HSLS-a. Ti odnosi, doduše, neće biti idealni, čak će se dodatno pogoršati zbog velikih problema u formiranju lokalne vlasti u nekim gradovima i županijama. No, dok to ostane tek na »slučajevima«, oni neće dovesti do potpunog raskola i raspada »velike trojke«. Ipak, premijer Račan svjestan je opasnosti pa zato i poručuje da se više neće miriti s unutarnjom opozicijom u petorki.

Ipak, i čelnici HSS-a i HSLS-a shvaćaju da svako daljnje zaoštravanje postaje opasno za destabilizaciju Hrvatske i zato svojima opet preporučuju koaliranje sa strateškim partnerima gdje god je to moguće, što će pridonijeti stabilnosti vlasti te koheziji i međusobnom povjerenju ključnih političkih faktora. Zasad bez uspjeha u Splitu i Rijeci.

Na državnoj će se razini teže vladati ako su poremećeni odnosi u većim gradovima. Kako saznajemo, u Rijeci i Splitu pregovori se nisu pomakli s mrtve točke. Navodno, PGS u Rijeci nije prihvatio SDP-ove uvjete i ultimativne rokove, a HSLS kreće u drugu rundu pregovora. I u Splitu se u utorak intenzivno pregovaralo. Bez rezultata.

Za utjehu onima koji se boje prijevremenih parlamentarnih izbora (zbog straha od rezultata, zbog velikih troškova ili šestomjesečne blokade u funkcioniranju vlasti): da bi imali pravo na zastupničke povlastice, od prava na mirovinu, do plaćene godine, zastupnici moraju odraditi dvije godine i jedan dan mandata. To istječe 2. veljače sljedeće godine. Zbrajajući razloge »za« i »protiv« prijevremenih izbora, ne treba zanemariti ni taj mogući pritisak zastupnika na stranačke čelnike.

Aleksa Crnjaković