Večernji list: 06. 06. 2001.

Izbačeni stanari godinama čekaju sudsko ročište

Pred Općinskim sudom u Zagrebu jučer je prosvjedovalo nekoliko obitelji koje se ne mogu vratiti u svoje stanove jer sadašanji protupravni stanari ne žele iz njih iseliti ni nakon više pokušaja sudskih deložacija. Voditeljica Centra za razvoj demokracije (CERD) Semina Lončar, ogorčena što pravosudni organi ne provode svoje presude. Jučer je najavila kako će protiv predsjednika zagrebačkog Općinskog suda Đure Sesse i predsjednice ovršnog odjela toga suda Dubravke Burcar podnijeti državnom odvjetništvu kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, kao i zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti.

Početkom devedesetih u Hrvatskoj je, najčešće nasilno iz vojnih stanova bivše JNA, iseljeno dvadesetak tisuća obitelji, najviše u Zagrebu (4850), Osijeku (3250) i Splitu (3250). Među njima ih je 1500 sudski dobilo povrat stanarskog prava, koje su neki u međuvremenu otkupom pretvorili u vlasništvo, poput zagrebačke obitelji Blažević. No, malo koja se obitelj uspjela ponovno useliti u svoj stan.

- Sudovi ne provode presude, niti pokazuju volju da ih provedu, pa ovom akcijom želimo upozoriti da to više nećemo tolerirati - kazala je S. Lončar. - Kad su se donosila rješenja o otkazu stanarskog prava sudovi su radili kao na traci, a sada ljudi na ročište čekaju po nekoliko godina.

Na skup je došla i Slobodanka Poštić koja se dan ranije, nakon gotovo devet godina, ponovno uselila u svoj stan. Iz njega je, ovaj put po dogovoru, iselila prognanička obitelj iz Vukovara. (B. C.)