Vjesnik: 06. 06. 2001.

Petorka i koalicije

MARKO BARIŠIĆ

Ako stranke vladajuće koalicije i dalje budu tvrdo inzistirale da vlast i na lokalnim razinama bude samo replika one na nacionalnoj, onda sadašnja petorka i nema previše izgleda za dugo trajanje. Zbog problema s realizacijom takvih saveza, čim se naviknemo na petorku, mogli bismo se već pripremati možda na četvorku, a onda ni trojka nije izvan realnih političkih spekulacija. U tom bi slučaju i analitičari koji već vide prijevremene parlamentarne izbore, prije nego što se mnogi nadaju, mogli doći na svoje. Naime, ako je konstituiranje vlasti u Puli bilo onaj dodatni razlog Predsjedništvu IDS-a za napuštanje šestorke, što će se onda dogoditi ako se vlast u Splitu ne formira po željama SDP-a i HSLS-a. Kakvu bi pouku, slijedom toga tvrdog načela, trebalo izvući iz međimurskog slučaja gdje su HSLS, HSS i HNS izostavili SDP pri formiranju vlasti. Što tek reći o HSS-ovoj metodi da se odmah suspendiraju oni članovi i ogranci koji stupe u koaliciju s HDZ-om, poput onog vijećnika u Kraljevici.

Lokalne se koalicije nakon »komunalnih« izbora većinom ne stvaraju samo prema ideološkom obrascu ili programskim načelima koji obično vežu stranke na nacionalnoj razini. U pojedinim sredinama, gdje se svi većinom dobro poznaju, često su pri stvaranju političkih saveza važniji osobni odnosi među šefovima stranačkih ogranaka ili bliskost stajališta o pojedinim komunalnim problemima nego razlike u mišljenju o nacionalnim temama. Uostalom, i sami ogranci pojedine stranke različiti su od regije do regije.

Stoga se i događa situacija da, primjerice, HSLS-ovac iz Splita javno ustvrdi kako mu naputke za postizbornu koaliciju u gradu neće davati stranačka središnjica, ili pak da pojedini HSS-ov vijećnik, unatoč prijetnji stranačke ekskomunikacije, odluči svoj glas dati suprotno »obvezujućem nalogu« iz Zagreba.

I u drugim su zemljama lokalni izbori dijelom i test uspješnosti stranaka koje vladaju i na nacionalnoj razini. Međutim, vjerojatno nigdje nemaju toliku važnost, niti se oko njih zbivaju tako dramatični zapleti kao u Hrvatskoj. A gotovo se nigdje ne događa da se zbog nekoga gradonačelničkog mjesta ili sudjelovanja u vlasti u nekoj općini ili županiji dovodi u pitanje i koalicija s nacionalne razine. Što prije u vladajućoj petorki to shvate, to su veći izgledi da neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora.