Novi list: 06. 06. 2001.

RAZGOVOR S PREDSJEDNIKOM MESIĆEM NA KROVU HRVATSKE O PREUSTROJU VLADAJUĆE KOALICIJE

IDS nije otišao zbog Statuta

Iskreno žalim zbog izlaska IDS-a iz Vlade, jer ta stranka vodi proevropsku politiku i bila je dobrodošla u koaliciji

O aktualnim političkim previranjima s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem razgovarali smo u Planinarskom domu Zavižan na 1.594 metara nadmorske visine, u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit gdje je Predsjednik jučer boravio proslavljajući potpisivanje sporazuma Vlade i WVF “Darovi zemlje”

Možete li komentirati istupanje IDS-a iz Vlade?

- Iskreno žalim zbog izlaska IDS-a iz Vlade, jer ta stranka vodi proevropsku politiku i bila je dobrodošla u koaliciji.

Kada kažete proevropska politika mislite li pri tome na Istarski statut?

- Ne smeta me bilingvizam. Mislim da se radi o nerazumijevanju, jer ne tjera se građane Istre da moraju govoriti dva jezika, već da u Županijskoj upravi podneske mogu podnositi na dva jezika.

Mislite li da je prepirka oko Statuta bila dovoljno jak razlog IDS-u za istupanje iz koalicije?

- To ne može biti jedini razlog, očito se radi o drugim razlozima. Mislim da je riječ o nesporazumu u komunikaciji, u Vladi su se razišli u nekim strateškim ciljevima, a kojima, to trebate njih pitati.

Šestorka je postala petorka, s obzirom na probleme u formiranju lokalne vlasti s HSLS-om, mislite li da bi ta stranka mogla izaći iz koalicije?

- Da je kampanja za lokalne izbore vođena na lokalne teme bilo bi sasvim svejedno tko bi s kim koalirao, jer lokalni problemi su za sve isti. Međutim, kampanja je vođena na opće državne teme i zbog toga je teško zamisliti da se slažu oni koji u temeljnim porukama i problemima zauzimaju dijametralno suprotne stavove. Mislim da izbore treba personalizirati, treba birati čovjeka, a ne stranku i to na državnoj i lokalnoj razini.

Nalazimo se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, kako vam se sviđa ovdje?

- Velebit je evropski dijamant kojeg treba izbrusiti da bi bio ekološki briljant. Treba više ulagati da bi on mogao donositi korist i više davati u prezentaciju onoga što imamo, jer svijet ne zna kako je lijepa naša priroda.

Nina Domazet