Vjesnik: 07. 06. 2001.

Mesić: Vladina politika ne smije se stalno mijenjati zbog međustranačkih dogovora

Kao imperative današnje vlasti predsjednik Mesić naveo je učvršćivanje institucija demokratskog sustava, razvoj gospodarstva s izravnim stranim ulaganjima, te pravnu državu u kojoj ne smije bili »nedodirljivih i posvećenih« / Mediji moraju informirati, a ne indoktrinirati /Smerdel: Zabrinjava stalno mijenjanje Ustava

ZAGREB, 6. lipnja - »Demokracija i Europa dvije su riječi koje naglašavaju strateško opredjeljenje današnje Hrvatske. Ali, bili bismo naivni kad ne bismo vidjeli da postoje žarišta otpora takvoj politici od onih koji sve agresivnije zagovaraju onu politiku što je u posljednjih deset godina udaljila Hrvatsku od Europe. Demokracija je političko opredjeljenje koje ne trpi kompromis.« Istaknuo je to predsjednik Republike Stjepan Mesić, otvarajući u srijedu u Zagrebu konferenciju »Europske perspektive demokratske Hrvatske«, zajednički projekt pet njemačkih političkih zaklada. Na skup su pozvani predstavnici Vlade, oporbe, te neovisni stručnjaci iz više područja.

Mesić je podsjetio na uspjehe hrvatskog približavanja Europi koji su bili »logičan rezultat siječanjskih izbora«, dodajući da nas je proteklih deset godina naučilo da nema polovične demokracije. »U tom je vremenu demokracija bila samo gola fraza koja nije mogla prikriti politički balkanizam najgore vrste«, ustvrdio je.

Kao »urgentne imperative« današnje vlasti predsjednik Mesić naveo je učvršćivanje institucija demokratskog sustava, rekavši da »Vlada mora funkcionirati tako da provodi proklamiranu politiku, a ne politiku koja se kratkoročno i "vatrogasno" formulira u stalnim međustranačkim dogovoranjima.« Među prioritete uvrstio je i razvoj gospodarstva s izravnim stranim ulaganjima, a zauzeo se i za pravnu državu u kojoj ne smije bili »nedodirljivih i posvećenih«.

»S Domovinskog rata valja skinuti hipoteku ratnih zločina, a one koji su ih činili moramo pozvati na odgovornost«, rekao je hrvatski predsjednik dodajući da mediji u Hrvatskoj moraju »informirati, a ne indoktrinirati«. Ukazao je na važnost regionalne i susjedske suradnje i naglasio da to neće rezultirati nikakvom obnovom Jugoslavije.

Skup je pozdravio i Wolfgang Wendel iz Veleposlanstva Savezne Republike Nejmačke u Hrvatskoj.

»Samo poduzetnici mogu izvući hrvatsko gospodarstvo iz recesije, a gospodarska situacija sada nije orijentirana ni proizvodno, ni izvozno«, ustvrdio je ekonomist Dražen Kalogjera na tematskoj radionici o gospodarskoj politici. Koncem prošloga stoljeća, rekao je, hrvatsko gospodarstvo došlo je u fazu depresije koja još traje.

Govoreći o pravnoj državi, ustavni pravnik Branko Smerdel upozorio je da je zabrinjavajuće stalno »leteće« mijenjanje Ustava koje je, zapravo, ukorijenjeno u hrvatskoj pravnoj tradiciji. »Cijelo je zakonodavstvo u turbulenciji i previranju, a ni sadašnji Ustav ne znači stabilnost na dulji rok«, zaključio je Smerdel na sjednici o razvoju pravne države u Hrvatskoj.

Zamjenik ministra pravosuđa u ostavci Ranko Marijan naglasio je da je sudstvo bitan jamac razvoja pravne države. »Pravda se uspostavlja pravičnim sudskim odlukama, a ne ustavnim deklaracijama«, zaključio je Marijan.

Anuška Fjorović