Jutarnji list: 07. 06. 2001.

Podignuta optužnica protiv Fikreta Abdića Babe

RIJEKA - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, kako je i najavljivano, jučer je službeno podignulo optužnicu protiv Fikreta Abdića: optužen je za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

Optužnica, u kojoj se Abdić tereti za smrt i ranjavanje 120, odnosno 400 civila te mučenja i ubojstva ratnih zarobljenika jučer je predana riječkom Županijskom sudu, a zaprimio ju je predsjednik Kaznenog odjela, sudac Ante Gatara. On je jučer samo potvrdio tu informaciju, dodajući da će se o daljnjem postupanju odlučivati sljedećih dana. Iako se pretpostavljalo da će Izvanraspravno vijeće odmah nakon zaprimanja optužnice odlučiti o eventalnom određivanju pritvora Abdiću, što je predložilo tužiteljstvo, to se jučer nije dogodilo.

Prema izjavama upućenih u takve situacije, sljedećih se dana može očekivati rasplet u nekoliko "scenarija". Naime, predsjednik riječkog suda zadužen je za raspoređivanje predmeta i, prema tome, on bi sutra to trebao i učiniti. Nakon što se predmet pak dodijeli jednom od županijskih sudaca, taj bi sudac najprije trebao cijeli spis uputiti Izvanraspravnom vijeću koje će zatim donijeti odluku o određivanju pritvora.

No, moguće je, a prema nekima i najvjerojatnije, da će se zatražiti delegacija nekog drugog suda te da se suđenje neće održati u Rijeci. O tom će pak prijedlogu odlučivati Vrhovni sud RH, a prema nekim nagađanjima predmet bi se mogao predati Županijskom sudu u Karlovcu.

Unatoč tim, za sada brojnim pravnim nepoznanicama, iza kojih se, kao što je bio slučaj i do sada, krije i politika, tijekom sljedećih dana stvari će se morati razjasniti. Inače, zanimljivo je da Fikret Abdić jučer nije bio u Rijeci, a njegova nam je tajnica rekla da ne može reći gdje je.

Za sada se može samo špekulirata je li se Fikret Abdić sklonio na sigurno u strahu od eventualnog odlaska u pritvor odnosno zatvor ili je izvan Rijeke doista zbog službenih obaveza.

Kako dozanjemo, to je najvjerojatnije: od jednoga njegova bliskog suradnika jučer smo dobili informaciju da je Fikret Abdić svjestan situacije u kojoj bi se mogao naći, no da se nema namjeru skrivati ili bježati, dapače - spreman je i voljan odazvati se na suđenje.

Alen Kurbanović