Večernji list: 07. 06. 2001.

IZ SRBIJE STIŽU SVE ŽEŠĆE OPTUŽBE, A POČETKOM OVOG MJESECA U BEOGRADU UHIĆEN "HRVATSKI ŠPIJUN"

Novi medijski rat protiv Hrvatske

Nakon teških optužbi protiv Hrvatske srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u medijski rat protiv Zagreba, ili obratno Hrvatske protiv Srbije, kako se kaže u Beogradu, sve se žešće uključuju i beogradski mediji.

Oružje je odloženo, ali obavještajni, diplomatski i gospodarski rat Hrvatska vodi protiv Srbije svom žestinom - piše jučerašnji "Nedeljni telegraf".

Ovaj "rat" bez oružja, tvrdi se u Beogradu, vodi se prije svega zbog toga što se u Zagrebu procjenjuje da "koliko para dobije Beograd - toliko Hrvatska gubi"! Zbog toga i ne napreduju diplomatski odnosi, na veleposlanike u Zagrebu i Beogradu čeka se već mjesecima, a oni gospodarski, umjesto na razini dviju država, uglavnom se "razvijaju" na temelju suradnje kriminalnih krugova Hrvatske i Srbije.

Ovih je dana, nakon podulje stanke, u Srbiji uhićen - hrvatski špijun. Prema pisanju već spomenutog tjednika, riječ je o Božidaru Kulišiću (67) hrvatskome državljaninu nastanjenom u Zemunu, koji je bio dugogodišnji suradnik UDB-e a potom i hrvatskih obavještajnih službi.

U SRJ je od 1993. godine pa do jučer 16 osoba odgovaralo za špijunažu, a najviše ih je "radilo" za hrvatske tajne službe. Kao glavna veza s tajnim službama Hrvatske spominje se izvjesni Dinko Krečak, a vjeruje se da su "hrvatske službe odrađivale zadatke za zapadne obavještajne službe koje surađuju s Haaškim tribunalom".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov

"Kulišić nije djelatnik UNS-a"

Novinski članak u "Nedjeljnom telegrafu" ilustriran je slikom šefa obavještajne zajednice u Hrvatskoj i predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost Tomislava Karamarka s kojim je navodni hrvatski špijun Božidar Kulišić bio u vezi.

- Nikada nisam čuo za gospodina Kulišića i on zasigurno nije djelatnik UNS-a - izjavio je za Večernji list Karamarko. Dodao je također kako je članak ilustriran njegovom slikom što ne znači da je on šef svakom špijunu ili nekome tko je za to optužen. (tb)