Vjesnik: 07. 06. 2001.

Talijani ipak ne preuzimaju Zagrebačku banku

UniCredito i Allianz najavili da će podnijeti novi zahtjev za preuzimanje Zagrebačke banke »kad ponovo razmotre i riješe sva pitanja od značaja za namjeravanu transakciju«

ZAGREB, 6. lipnja - Dan pošto je Konzorcij talijanskog UniCredita i njemačkog Allianza odlučio povući zahtjev da im Hrvatska narodna banka dopusti stjecanje do 90 posto dionica Zagrebačke banke, održana je sjednica Savjeta HNB-a, nakon koje je središnja banka priopćila da bi zahtjev ionako bio odbijen.

Zahtjev za odobrenje tog strateškog partnerstva (odnosno, kako se dosad spominjalo, stjecanje do 75 posto dionica) u HNB je stigao 29. svibnja, a Savjet ga, s obzirom na to da je povučen, na sjednici u srijedu nije ni razmatrao. Ali i da nije povučen, Savjetu je bilo predloženo da ga odbije.

Kako stoji u priopćenju HNB-a, u utorak je, naime, Konzorcij UniCredito i Allianz dostavio HNB-u obavijest da povlači svoj zahtjev za davanje suglasnosti za stjecanje ukupno do 90 posto dionica s pravom glasa Zagrebačke banke (UniCredito do 70 posto, te Allianz do 20 posto dionica), s obrazloženjem »kako bi ponovno razmotrili i riješili sva pitanja od značaja za namjeravanu transakciju«. Drugim riječima, Konzorcij ne odustaje od preuzimanja Zagrebačke banke i najavljuje da namjerava predati novi zahtjev, iako nisu precizirali kada bi se to moglo dogoditi.

Kako se doznaje iz izvora bliskih Konzorciju, partneri su se za novi zahtjev odlučili »uvidjevši visok stupanj javnog interesa te uvažavajući kompleksnost ovog posla i njegov značaj za hrvatski financijski sektor«.

Prema istom izvoru, UniCredito i Allianz i dalje »ostaju privrženi održavanju dobrih odnosa sa Zagrebačkom bankom i uvjereni su da njihovo buduće partnerstvo nudi najbolje razvojne mogućnosti kako za Zagrebačku banku, tako i za cjelokupni hrvatski financijski sektor.«

UniCredito i dalje kao strateški partner želi pridonijeti Zagrebačkoj banci kroz know-how, proizvode i kapital te joj omogućiti vodeću ulogu ne samo u Hrvatskoj nego i na cjelokupnom području jugoistočne Europe.

U Zagrebačkoj banci su po svemu sudeći za ovakav ishod događaja znali još u utorak, jer im je, kažu, taj dan iz HNB-a stigao elaborat u kojem se objašnjava zašto će se zahtjev UniCredita i Allianza odbiti. Međutim, istodobno u HNB-u tvrde da nikakav elaborat nisu poslali.

Podsjetimo, nakon duljih pregovora jedna od najvećih talijanskih i europskih banaka UniCredito i jedna od najvećih svjetskih osiguravateljskih grupacija Allianz sporazumjeli su se sa Zagrebačkom bankom o uvjetima javne ponude za kupnju dionica s pravom glasa i GDR-ova Zagrebačke banke. Do tada, UniCredito i Allianz stekli su GDR-ove Zagrebačke banke koji predstavljaju približno po 10 posto kapitala banke.

Bilo je planirano da se javne ponude dadu u srpnju, pošto se za sve dobiju odobrenja hrvatske i talijanske središnje banke te Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

No, HNB od početka priče nije bila sklona ovakvom razvoju događaja, što je u početku diskretno, a potom sve glasnije davala do znanja. Osim toga, to povezivanje ni u javnosti nije bilo blagonaklono dočekano, jer bi rezultiralo talijanskom prevlašću u hrvatskom bankarskom sustavu (talijanske banke već su vlasnici Privredne i Splitske banke). No, mnogi su, ponajprije Zagrebačka banka, vjerovali da će središnja banka »popustiti«. To se zasad nije dogodilo, a s obzirom na to da Konzorcij najavljuje novi zahtjev, priči još nije kraj.

Što su čiji ciljevi u ovome zasad nerealiziranom strateškom partnerstvu?

Cilj koji je UniCredito naznačio bio bi ekspanzija bankarske mreže u srednjoj Europi. Cilj Allianza je da u naredne dvije godine postane vodeći osiguratelj na hrvatskome tržištu, s udjelom od 15 posto. S obzirom na predstojeću reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj, cilj mu je i postati vodećim osigurateljem za proizvode životnog i mirovinskog osiguranja.

Zagrebačka banka je svoje motive za strateško partnerstvo objašnjavala navodeći koristi koje će ono donijeti dioničarima i klijentima zbog postizanja dobre cijene dionica. Banka bi osigurala značajne nove izvore sredstava te dobila potporu Konzorcija za širenje u susjedne zemlje Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Albaniju.

UniCredito, kako je poznato, sada djeluje na hrvatskom tržištu putem Splitske banke i Tršćanske štedionice-banke u Zagrebu. Kako stoji u podacima o toj banci, UniCredito je jedna od najvećih europskih banaka s tržišnom kapitalizacijom oko 27,2 milijardi eura. U 1999. godini znatno je povećao međunarodnu zastupljenost stjecanjem udjela od 50,1 posto u Bank Pekao SA, najvećoj privatnoj bankarskoj grupaciji u Poljskoj, zajedno s Allianzom, koji je kupio dva posto udjela u Pekao. Potom je u srpnju 2000. UniCredito stekao 62,6 posto udjela u Splitskoj banci, čime je ojačao svoju dotadašnju nazočnost na hrvatskom tržištu kroz Tršćansku štedionicu-banku Zagreb. Nakon toga lani je uslijedila akvizicija 93 posto udjela u Bulbank, najvećoj bankarskoj grupi u Bugarskoj, u kojoj je Allianz također stekao pet posto udjela, te stjecanje većinskog udjela u Pol"nobanci u Slovačkoj.

Tržišna kapitalizacija Allianza teži oko 76,8 milijardi eura. Bruto prihod od premija u prošloj je godini dosegao oko 68,5 milijardi eura. Allianz je ušao u Mađarsku 1990., na samom početku liberalizacije tržišta proizvoda osiguranja u toj zemlji. Stekao je većinski udjel u Hungaria Biztositio RT. Danas je Allianz samostalnim podružnicama zastupljen u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj Slovačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Rusiji. Allianz je zastupljen na hrvatskom tržištu osiguranja od 1998., kad je stekao početni 50-postotni udjel u Allianzu Zagreb, bivšem Adriatic osiguranju. Danas je Allianz vlasnik približno 52 posto udjela, dok je preostalih približno 48 posto u vlasništvu Zagrebačke banke.

Zagrebačka banka najveća je hrvatska banka sa 479 milijuna eura kapitala te 4,9 milijardi eura aktive i jedanaesta je banka po veličini u srednjoj Europi (The Banker, listopad 2000.). Grupa Zagrebačke banke predstavlja jednu trećinu ukupne aktive hrvatskih banaka. zastupljena je i u BiH kroz Zagrebačku banku BH, Mostar i Universal banku Sarajevo.

Nives Matijević