Slobodna Dalmacija: 07. 06. 2001.

Mr. HELENA ŠTIMAC-RADIN, GLAVNA TAJNICA LS-a:

HSLS je kreator moguće krize vlasti

HSLS ucjenjuje. Njihovo ponašanje samo dokazuje kako nije načinjena dobra procjena kada je SDP za svojega strateškog partnera odabrao HSLS. Zato je lako moguće da će upravo Split biti uzrok raspada osovine SDP-HSLS, ustvrdila je Štimac-Radin

Piše: S. CARIĆ

ZAGREB — Ne možemo se složiti sa situacijom oko formiranja lokalne vlasti u Splitu, jer HSLS ucjenjuje. Njihovo ponašanje samo dokazuje kako nije načinjena dobra procjena kada je SDP za svojega strateškog partnera odabrao HSLS. Stoga upravo HSLS dovodi u pitanje opstojnost vladajuće koalicije i on je kreator moguće krize vlasti koja bi se pokrenula raspisivanjem novih parlamentarnih izbora. Zato je lako moguće da će upravo Split biti uzrok raspada osovine SDP-HSLS — kazala je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu glavna tajnica Liberalne stranke mr. Helena Štimac-Radin. LS apelira na obje stranke da pregovorima pokušaju stabilizirati koaliciju.

Po njezinim riječima, prijevremeni bi izbori dodatno polarizirali politički i gospodarski život u zemlji. Građani su već umorni od izbora i gube povjerenje u političare, a novi bi izbori pokazali kako propada projekt koalicijske šestorke, dok istodobno na političkoj sceni jača desnica. Ipak, ako bi se to dogodilo, onda je, tvrdi Štimac-Radin, potrebno na vrijeme početi s raspravama o izmjenama izbornog zakona kako se ne bi ponovila situacija u kojoj su promjene izbornog zakona izglasane neposredno prije nedavnih lokalnih izbora.

"LS nema namjeru istupati iz koalicije, već će naprotiv učiniti sve kako bi se ona održala, a međustranački odnosi unutar nje stabilizirali", potvrdila je Štimac-Radin, napomenuvši kako će od koalicijskih partnera tražiti poštovanje sporazuma o formiranju lokalne vlasti. Ona je naglasila kako Hrvatska nema perspektivu bez efikasne i stabilne vlade lijevog centra, no za to je, tvrdi, nužno profilirati socijaldemokratsku i liberalno-demokratsku opciju. Štimac-Radin je ustvrdila kako se najave o budućoj čvršćoj suradnji SDP-a i HSS-a ne uklapaju u tu sliku, jer HSS kao strateški partner ne može biti dovoljan SDP-u u kreiranju moderne vlade lijevog centra.

Štimac-Radin je također pozdravila i najavljenu rekonstrukciju Vlade, objasnivši kako Vlada mora biti učinkovitija, a promjene, tvrdi, ne moraju nužno izazvati krizu među političkim partnerima. Ona je osporila i učestale medijske kalkulacije o mogućem spajanju HNS-a i LS-a, procijenivši ih nerealnima.