Slobodna Dalmacija: 07. 06. 2001.

KAKO TALIJANSKA GLASILA KOMENTIRAJU DOGAĐANJA U HRVATSKOJ

BUDIŠA KAO BOSSI

Sjeverna liga Umberta Bossija na izborima za talijanski Parlament je loše prošla, odnosno na proporcionalnom dijelu nije prešla ni prag od 4 posto za ulazak u Parlament, a sada zahtijeva ministarska mjesta

Piše: Silvije TOMAŠEVIĆ

RIM — Budiša se ponaša kao Bossi. Tako u srijedu tršćanski list "Piccolo" objašnjava svojim čitateljim stanje na hrvatskoj političkoj pozornici poslije administrativnih izbora 20. svibnja. Šesteročlana vladina koalicija je sve neizvjesnija, a posebno nakon najavljenog izlaska IDS-a. Prenosi se izjava čelnika IDS-a Ivana Nina Jakovčića da će podupirati vladu u njezinu naporu u provođenju reformi, odnosno da će njegova stranka biti u "konstruktivnoj oporbi". No, oko dolaska do suglasja među šestoricom za savezništva u gradskim upravama postoji najveća neizvjesnost.

"Postoji bura među Vladinim strankama glede stvaranja koalicija koje će vladati u gradovima", piše "Piccolo", te objašnjava da su "posebno ljuti socijalliberali Dražena Budiše koji su bili poniženi na izborima, a koji sada podižu svoje zahtjeve. Ponašaju se kao Sjeverna liga u Italiji", piše "Piccolo". Sjeverna liga Umberta Bossija na izborima za talijanski Parlament je loše prošla, odnosno na proporcionalnom dijelu nije prešla ni prag od 4 posto za ulazak u Parlament (zastupnike i senatore je dobila na koalicijskoj listi koja je birana po večinskom izbornom sustavu), a sada zahtijeva ministarska mjesta. Bossi je postavio i ultimatum čelniku koalicijskog desnog centra Silviju Berlusconiju sa zahtjevom da njegova Sjeverna liga dobije ministarstvo pravosuđa. U utorak uvečer je Berlusconi rekao da će Sjeverna liga dobiti ministarstvo pravosuđa.

Dakle, vratimo se stanju u Hrvatskoj prema pisanju lista "Piccolo". "Nije riješeno pitanje Splita, gdje socijaldemokrati, koji su osvojili relativnu većinu, zahtijevaju fotelju gradonačelnika, na koju također pretendiraju socijalliberali koji ne žele popustiti.

Na raskrižju je vlast u Rijeci, gdje socijaldemokrati ne nalaze saveznike jer nisu suglasni ni socijalliberali ni regionalisti primorsko-goranskog saveza s IDS-om koji su ujedinjeni u koaliciji Bura. Premijer Račan ocjenjuje mogućnost nalaženja saveza na lokalnoj razini s Hrvatskim blokom, na čelu s HDZ-om, te s Demokratskim centrom bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića. Ako ta strategija ne uspije, mogući su novi izbori kako na lokalnoj, tako na nacionalnoj razini", piše "Piccolo".

Upravo u broju od srijede "Piccolo" objavljuje ispitivanje provedeno na uzorku od 600 tvrtki s više od 20 zaposlenih iz kojeg prizlazi da čak 4 od 5 poduzetnika smatra prilikom, koju treba više koristiti, robnu razmijenu sa Slovenijom i Hrvatskom. Njih pet posto je već preselilo svoje poslovne aktivnosti preko talijanske istočne granice, a gotovo 40 posto poduzetnika bi cijelu ili djelomičnu privrednu aktivnost preselilo u Italiji susjedne zemlje. Dakle postoje razlozi za veću pažnju "Piccola" za zbivanja na hrvatskom prostoru.

Talijane, one na cijelom Apeninskom poluotoku, ne zanimaju toliko unutarhrvatske političke svađe, pa su one i malo zastupljene u velikim glasilima. Talijanskog čitatelja sve više zanimaju pitanja iz zaštite okoliša, hrane i dakako iz gospodarstva. Mogu li, na primijer, talijanski poduzetnici zatvoriti tvornicu u Italiji i cijelu preseliti u Hrvatsku i u njoj zaposliti Hrvate?

Čak 58,2 posto ispitanih, kako prenosi "Piccolo", svoju bi aktivnost preselilo u Istru jer je blizu i dosta dobro povezana. Jer su upravo poduzetnici s talijanskog sjeveroistoka preselili više od 10.000 tvrtki u Rumunjsku. Iz te zemlje dolaze, na primijer, talijanske cipele. Htjeli su i u Hrvatsku, ali su nailazili na teškoće. No Hrvatska je barem po nečem slična Italiji. Ima svoga Bossija.