Slobodna Dalmacija: 08. 06. 2001.

SPEKULACIJE U SRBIJANSKIM MEDIJIMA O NOVOJ PROMJENI GRANICA NA BALKANU

Srbiji Republika Srpska, Hrvatskoj - Hercegovina?

Piše: D. IVANKOVIĆ

Ideja o nastupajućim pregovorima oko promjena svjetske politike prema zemljama jugoistočne Europe, koja uključuje i promjene granica na Balkanu, radi trajne stabilizacije svjetski poznatog "bureta baruta", izgleda, stječe sve više uporišta. Beogradski novi neovisni dnevni list "Glas javnosti", donosi u broju od četvrtka ekskluzivnu vijest iz Washingtona o sastanku održanom još 28. ožujka, na kojemu su predstavnici Pentagona, Foreign officea, Bijele kuće i CIA-e, uz sudjelovanje lorda Davida Owena i nekadašnjeg državnog tajnika SAD-a Henryja Kissingera, razgovarali o - preuređenju Balkana!

Beogradski dnevnik donosi i navodnu novu kartu jugoistoka Europe koju su, kako tvrde u "Glasu javnosti", dobili iz "Balkanološkog instituta" iz Washingtona. Prema toj karti planira se podijeliti Kosovo na južni, albanski, i sjeverni, srpski dio. Podjelom Kosova i Metohije, kako kaže "Glas", te eventualnom podjelom Makedonije po etničkom principu, stvorili bi se uvjeti za stvaranje nove albanske države na Balkanu.

Nova politička karta jugoistoka Europe uključuje Srbiju i Crnu Goru kao jedinstvenu zemlju, kojoj se pridružuje i Republika Srpska - sve pod nazivom "srpske zemlje".

Za Hrvatsku je posebno zanimljivo da navodna nova karta etničke podjele jugoistoka Europe predviđa da Hrvatska gubi Prevlaku, čime bi "Srbija dobila izlaz na more", ali dobiva kompaktni hrvatski dio BiH - dakle Hercegovinu, koja bi bila pripojena u sastav Republike Hrvatske. Washingtonski "krojači", nadalje, predviđaju da će jedan dio Bugarske biti dodijeljen Turskoj, a dio Rumunjske, nastanjen Mađarima, Mađarskoj.

Da se u svjetskoj politici doista nešto počinje "kuhati" oko preuređenja jugoistoka Europe, tvrdi već duže vremena i prof. dr. Marin Sopta, voditelj Hrvatskog centra strategijskih istraživanja, organizator međunarodne konferencije "NATO - EU i jugoistočna Europa" koji se održava u Zagrebu ovog petka i subote, a okuplja dvadesetak eminentnih svjetskih geostratega.

Prof. Sopta, komentirajući pisanje beogradskog "Glasa", kaže da je "to vječni san ideje velike Srbije". Sopta upozorava kako hrvatski državni vrh mora ozbiljno shvatiti ovakve najave jer ne može se više tvrditi kako je nova podjela Balkana "paranoja hrvatskih desničarskih krugova". "Političke igre na Balkanu ili pristojnije na jugoistoku Europe nisu još završile i traže se konačna rješenja za goruće probleme - BiH, Kosova, Crne Gore, Makedonije, što uključuje i rješavanje hrvatskog pitanja u BiH".

Sopta tvrdi da se ne smije zanemariti činjenica da je srbijanski lobby u svijetu vrlo jak i uključuje brojne stratege, intelektualce i svjetske političare koji žele pridonijeti da se što prije ostvari plan oporavka velike Srbije, kako bi ona postala opet financijsko, strateško i vojno središte Balkana. Stoga, nastavlja Sopta, hrvatski državni vrh mora shvatiti da ne može više voditi neaktivnu politiku prema BiH Hrvatima.