Slobodna Dalmacija: 08. 06. 2001.

RAZGOVOR: Dr. Kenneth ALLARD, STRATEG WASHINGTONSKOG CENTRA ZA STRATEGIJSKE I MEĐUNARODNE STUDIJE

MOGUĆE SU NOVE GRANICE NA BALKANU

NATO ovdje mora gledati kako postići vojnu stabilnost, s obzirom na mogućnost novih granica. Dayton je zaustavio rat, ali sada moramo otići korak dalje jer ovakav "mir" više nije efikasan. Riješimo prvo granice, potom slijedi ekonomija

Piše: Davor IVANKOVIĆ

U petak i subotu, 8. i 9. lipnja, u Zagrebu Hrvatski centar za strategijska istraživanja organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom "NATO - EU i jugoistočna Europa", gdje će vrhunskih dvadesetak svjetskih geostratega pokušati pokazati nove, alternativne poglede za trajno rješenje "vječnog" balkanskog političkog čvora. Ovaj je skup, očekuje se jedan u nizu sličnih svjetskih skupova stručnjaka koji predstoje, organiziranje tzv. Novog Berlinskog kongresa ili, što bi naš sugovornik - dr. Kenneth Allard, bivši pukovnik američke vojske, komentator američke TV mreže NBC, posebni savjetnik Glavnog stožera američke vojske, dekan National war Collegea, koji je 1996. služio "posebnim zadacima" pri 1. oklopnoj diviziju u BiH, nazvao "organiziranjem Daytona 2".

Vrijeme je za drugi Dayton

Kako komentirate nedavnu izjavu generalnog tajnika NATO-a lorda Georgea Robertsona, koji je rekao da se područje jugoistoka Europe mora ujediniti, ili će se u protivnom raspasti u ruševinama?

Nisam u cijelosti vidio njegovu izjavu, no, pretpostavljam da je data u povijesnom kontekstu Balkana kao groblja imperija, i kao područja naseljenog toliko različitim nacijama kojima se uvijek upravljalo silom. Sada vidim da se osmišljavaju sasvim drukčije opcije za ovo područje.

No, kada netko od svjetskih političara kaže na ovom tlu nešto takvo, ovdje se to odmah shvaća kao tjeranje na novu političku integraciju - neku novu "Jugoslaviju"?

Iskreno se nadam da nema takvih planova. U stvarnosti, glavno pitanje nisu unutrašnji odnosi između balkanskih država, neka nova konfederacija, nova Jugoslavija - riječ je o sasvim novoj projekciji - kako razne i sada male balkanske države integrirati u ujedinjenu Europu?

Mnogo je ljudi ovdje koji se boje organiziranja nekakvog "Zapadnog Balkana", koji bi mogao ući u Europu jedino u nekakvom "konvoju", premda naši političari govore da ćemo ući u "regati"?

Sviđaju mi se ti izrazi. Upravo o tome ćemo govoriti u Zagrebu jer ovo jest "regija", kako je mi promatramo, opterećena povijesnim zbivanjima, gdje se još uvijek razmišlja u kategorijama "prekograničnih neprijatelja" - a pitanje je kako tu činjenicu transformirati u pitanje potrebne ekonomske integracije.

Prepreka, osim povijesnog negativnog iskustva, jest i zadovoljavanje pitanja stabilnosti ove regije?

Kada govorimo o stabilnosti, vidimo propuste daytonskog sporazuma, stoga sada volimo govoriti o potrebi organiziranja "drugog Daytona". Prvi Dayton je uspio u zaustavljanju brutalnog rata, stoga moramo svi biti vrlo zahvalni gospodinu Hoolbrookeu i ostalima iz EU-a zato što je rat zaustavljen, ali, pokazalo se, to ne znači jamstvo da je osiguran mir. Sada je potrebna vodeća uloga SAD-a koja mora, uz UN, biti sponzor tog novog iskoraka, jer pokazalo se da nije bilo adekvatnih rješenja za, primjerice, BiH dok su Europljani četiri godine sami brinuli o tomu. To se međutim ne može postignuti bez "osamostaljivanja" lidera balkanskih država koji moraju "ustati" i nastojati da sami dovedu svoje kuće u red. Sve je, ukratko u ekonomskom napretku. Preduvjet jest - učinkovita, nepotkupljiva državna administracija balkanskih zemalja.

Primarno pravo manjina

Ovdje se događa vrlo zanimljiv proces iznimnog rasta ekonomske trgovine, primjerice između Hrvatske i Srbije, a sve bez utjecaja i naputaka Zapada, dakle dokazuje se kako mogu i balkanske države same napredovati bez zapadnog pokroviteljstva i raznoraznih ideja o "unijama"?

Upravo je to prvi preduvjet stabiliziranja situacije. Iskreno, svjetski političari drže kako to nije jedini svjetski problem. Mi ne možemo još dugo čekati Vaš dogovor, moramo "odbaciti teret".

Što je dakle, na "stolu"?

Prvo - kažnjavanje ratnih zločinaca, potom pitanje - imaju li postojeće granice smisla, zemljopisno i etnički - na to vam još ne mogu dati odgovor, ali znam iz osobnog iskustva iz BiH, da tamošnje interne granice stvarno nemaju nikakva ekonomskog smisla. Nisam baš uvjeren da su rješenja koja se sada nameću balkanskim državama od ekonomskih svjetskih faktora opravdana i efikasna - naprotiv!

Kakva je ovdje pozicija Bushove nove administracije?

Još uvijek se odvija borba oko izbora načina kako krenuti naprijed na Balkanu. Washington je trenutačno okupiran promišljanjem strategije za Pacifik, problematizira se budućnost Kine, jer raste problem "novog hladnog rata na Pacifiku", i to je primarni problem vojno-strategijskog promišljanja u Americi. Stoga se mi u SAD-u još borimo oko definiranja našeg sadašnjeg interesa na Balkanu. Meni se čini razumljivim završiti priču oko Balkana, jer samo trošimo sredstva i svoje vojnike na području koje još nije riješeno problema.

Kako gledate na ovdašnje mišljenje da se ipak prvo moraju definirati stvarne granice, kao osnovni preduvjet za njihovo ukidanje?

Mislim da je to korekto mišljenje. Uz ogradu da je to tako, ako sve, apsolutno sve vladajuće strukture regije shvate da je primarno pitanje poštovanje prava manjina, gdje god da se nalaze. Kad se to postigne, granice će biti puno propusnije. Sada se mnogi na Balkanu pitaju - zašto bih ja bio manjina u tvojoj državi, kad ti možeš biti manjina u mojoj državi?

Granice pa ekonomija

Dolazimo do pitanja održavanja tzv. Novog Berlinskog kongresa koji bi omogućio dugotrajnije rješavanja problema na Balkanu. Radi se o mogućnosti da dođe do novih promjena granica i stvaranja "čistijih" etničkih država?

Nisam baš siguran da je EU na tom putu. Samoodređenje naroda mora imati neka ograničenja. Granica je mogućnost ekonomskog opstanka, a to se odnosi na pitanje Kosova, velike Albanije, odcjepljenja Crne Gore i sl. Pitanje je koliko je EU spreman tu daleko ići. Upravo EU ima ekonomska sredstva da ove stvari dovede u neki red. NATO ovdje mora gledati kako postići vojnu stabilnost, s obzirom na mogućnost osnivanja novih granica. Nemam, osobno još odgovore na ova pitanja, ali u Zagrebu ćemo o tomu razgovarati. Smatram - hvala Bogu na Daytonu, zaustavio je rat, no sada moramo otići korak dalje, jer ovakav "mir" više nije efikasan.

Želite li reći da EU nije toliko zainteresiran za "novi Berlinski kongres"?

Ja ne želim govoriti o "Novom Berlinskom kongresu", nego govorim o "drugom Daytonu". Ali vrijeme je da se provocira tema - "momci, Dayton je svoje učinio i potrošio se, sada je vrijeme da stvaramo rješenja za budućnost".

Kakav će "kurs" zauzeti napokon Bushova nova administracija?

Sada traje unutrašnja debata, između tajnika Powela i tajnika Rumsfelda. Rumsfeld želi vrlo jasno smanjiti teret prisutnosti američkih postrojba na Balkanu, dok Powell smatra kako smo tamo ušli zajedno i zajedno moramo izići. U ovom trenutku Bush još nije na čistu kakva će biti Američka pozicija glede sigurnosti Balkana u 21. stoljeću, ali jasno je da SAD mora voditi taj proces.

Budite malo "Nostradamus", očekujete li skore promjene balkanskih granica?

Pitanje jest - možemo li do toga doći na miran način ili ne? Znam da biste vi to u toj regiji sada željeli napraviti na takav, nevojnički način, jer - postojanje previše granica neće vas učiniti bogatijima.

Ali povijest Europe je povijest granica - Skandinavci su se prvo borili za neovisnost, potom su ukidali međusobne granice - ne radi li se, u slučaju Balkan o istom problemu - postavimo granice i za 10 godina bit ćemo i mi "Skandinavci"?

Upravo zbog tog "psihološkog" problema stratezi iz cijelog svijeta počinju se sastajati i raspravljati o mogućim rješenjima, moramo raspravljati o načinima kako nastaviti prema željenom cilju, što ne smije ugoroziti područje europske stabilnosti. Sve je u ekonomiji. Riješimo prvo granice, potom slijedi ekonomija.

Kada ćemo stoga očekivati početak "drugog Daytona", iduće godine?

Ne znam. Nadam se brzo. Gospodin Bush stiže u svoj prvi europski posjet idućeg tjedna - još uvijek se određuju "ključni igrači" za novu politiku prema Balkanu. Ovaj posjet bit će prva prava prilika za dogovaranje novog balkanskog procesa. Jer činjenica jest - moramo naći rješenja i to ovaj put - prava i dugotrajna!

Powell u glavnoj ulozi

Koji će, dakle biti glavni "igrači" tog balkanskog procesa stabilizacije, odnosno "drugog Daytona"?

Od svih Bushovih "igrača", smatram da će tajnik Powell imati glavnu ulogu, zbog svog velikog vojnog i diplomatskog iskustva i utjecaja.

Znači on je novi Hoolbrooke novih balkanskih rješenja?

Očekujem da će on imati najveći moralni i stručni dignitet za tu predstojeću ulogu.

Dakle, na Balkanu su moguća nova rješenja, pod uvjetom da budu dogovorena na miran i diplomatski način?

Naravno, ali ne zaboravite da postoji još uvijek mnoštvo alternativnih rješenja, nestabilnost Balkana plaši čitavu svjetsku politiku, a ja kao bivši vojnik, koji je služio i u BiH, mogu samo reći: napravite što morate napraviti, ali, zaboga, učinite to na diplomatski način!