Večernji list: 08. 06. 2001.

JUČER U SARAJEVU POČELO SUĐENJE ŠESTORICI HRVATA ZA UBOJSTVO DOMINISTRA POLICIJE FEDERACIJE BiH

Slučaj Leutar pred sudom

Pred županijskim sudom u Sarajevu jučer je počelo dugo najavljivano suđenje za ubojstvo doministra unutarnjih poslova FBiH i jednog od najviših dužnosnika HDZ BiH Joze Leutara.

Na suđenju koje je izazvalo veliku pozornost domaće javnosti, a i medija, pojavila su se četvorica osumnjičenika: Dominik Ilijašević, Zoran Bašić, Jedinko Bajkuša i Željko Ćosić. U izočnosti sudi se prvooptuženom Ivanu Andabaku koji je zbog krijumčarenja droge pritvoren u Hrvatskoj, kao i Mariju Miličeviću koji je u bijegu.

Optužnica Županijskog suda u Sarajevu tu šestoricu tereti za kazneno djelo terorizma. Optuženi su da su kao skupina u nakani rušenja FBiH i njezina ustavnog poretka, iz političkih razloga, te radi blokiranja funkcioniranja FBiH, napravili dogovor o ubojstvu Joze Leutara. Eksplozivna naprava postavljena u Leutarovo službeno vozilo aktivirana je daljinskim upravljačem 16. ožujka 1999. godine u Sarajevu. Od ozljeda dobivenih u tom atentatu, Letuar je umro 12 dana kasnije.

Misija UN u BiH najavila je da će pozorno pratiti ovaj sudski proces kako bi osigurala da bude pošten i "izvan političkih utjecaja". Samo suđenje uz pripadnike sudske policije, osigurava i znatan broj pripadnika federalne policije. Za suđenja trebalo bi biti preslušano najmanje 28 očevidaca, a bit će pročitane i izjave zaštićenih očevidaca, koji su preslušani pred Vrhovnim sudom FBiH.

Prvog dana suđenja, obrana optuženih ustvrdila je da Županijski sud u Sarajevu nije mjerodavan za ovaj sudski proces. Prema njihovu mišljenju, za kazneno djelo terorizma mjerodavan je Vrhovni sud FBiH. Odvjetnici optuženih još su prije izjavili da su njihovi branjenici žrtve "montiranog političkog procesa", te da ih povezuje samo to što su Hrvati.

SARAJEVO Dejan Jazvić