Novi list: 08. 06. 2001.

ŠOKANTAN UGOVOR: MORH U MANDATU MINISTRA MILJAVCA KUPIO OD VALENTIĆEVE TVRTKE “NIVA INŽINJERING” LUKSUZNI STAN I POTOM GA USTUPIO GENERALU LJUBI ĆESIĆU ROJSU

Stan od milijun DEM MORH prodao Rojsu 30 puta jeftinije

Prema ugovoru što ga je MORH 20. travnja 1999. godine sklopio s Niva inženjeringom, Valentićeva se tvrtka pojavljuje kao prodavatelj u milijunskoj transakciji, u kojoj je stan od 181 kvadratnog metra prodan za 4.650 DEM po kvadratu

Piše: Denis Romac

ZAGREB - Ministarstvo obrane kupilo je u mandatu ministra Pavla Miljavca luksuzni stan u Jurkovićevoj ulici u Zagrebu, površine 181,71 kvadratnih metara, za 872.154 tisuće DEM, a onda ga ustupilo generalu Ljubi Ćesiću Rojsu za samo 120 tisuća kuna. Dakle, po skoro 30 puta nižoj cijeni od stvarne vrijednosti stana!

Prema dokumentima što su u našu redakciju stigli od anonimnog pošiljatelja, stan je MORH kupio u vrijeme izgradnje. Jednako je zanimljiva činjenica da je MORH, inače vlasnik desetaka tisuća stanova, za svoje "zaslužne” generale kupovao nove stambene kvadrate, i to od “Niva inženjeringa” poduzeća bivšeg HDZ-ovog premijera Nikice Valentića!

Naime, prema ugovoru što ga je MORH 20. travnja 1999. godine sklopio s “Niva inženjeringom”, Valentićeva se tvrtka pojavljuje kao prodavatelj u milijunskoj transakciji, u kojoj je stan od 181 kvadratnog metra prodan za 4.650 DEM po kvadratu.

Ugovor su potpisali zamjenik ministra Krešimir Ćosić u ime ministra Miljavca i v.d. načelnika uprave za graditeljstvo pukovnik Zvonko Knežević - obojica u ime MORH-a - a u ime Valentićeve tvrtke direktor “Niva inženjeringa” Dubravko Rebrina.

Uz taj stan Valentićeva je tvrtka MORH-u, odnosno Rojsu, prodala i spremište. Tako je Rojsova šest kvadrata velika podrumska prostorija iz državne blagajne plaćena šokantnih 27.202 tisuće maraka.

No, to nije cjelokupan trošak što ga je država imala zbog Rojsova stana. Prema dokumentima koji se čuvaju u MORH-u, generalu su pripala i dodatna dva milijuna kuna što ih je utrošio u opremanje svog golemog stana.

Dodjelom stana u Jurkovićevoj ulici, za generala Rojsa okončano je njegovo “seljakanje” s čak tri adrese, od kojih je svaka sljedeća bila bogatija kvadraturom. Tako mu je prethodna adresa u Novačkoj ulici nosila 92 kvadratna metra, a radilo se također o MORH-ovom stanu, što ga je “vratio” MORH-u nakon preseljenja u veći. Sve to unatoč činjenici da Rojs, baš kao i većina njegovih kolega u generalskom koru, nije stambeno nezbrinut. Tokom devedesetih, naime, sagradio si je podsljemensku vilu, kojoj je, doduše, prijetilo rušenje, zbog sporne lokacije. Dok odabrana vrhuška MORH-a i Oružanih snaga uživa u svojim kvadratima što su im uz minimalnu naknadu ustupljeni zahvaljujući naklonosti bivših ministara, čak desetak tisuća gardista uzalud čeka na stanove, obećane im još u vrijeme potpisivanja pristupnica vojsci. U većini slučajeva bilo je to 1991. i 1992., na početku rata. Ništa manji broj nezbrinutih nije ni među ratnim vojnim invalidima i braniteljima, na čije se interese upravo general Rojs toliko voli pozivati.

Sve donedavno, neriješen je bio i slučaj prvog hrvatskog vojnika, načelnika Glavnog stožera Petra Stipetića. On je svoje imenovanje na najvišu vojnu funkciju dočekao u starom stanu u Vukovarskoj ulici. Kada mu se prije dvije godine pružila prilika da preseli u veći stan, poželio je da to bude upravo u Rojsovom susjedstvu, ali su mu odgovorili da je za njega takav stan “preskup”. No, za generala Ljubu Ćesića Rojsa nije.