VEČERNJI LIST

N/r glavnoj urednici gđi. Ružici Cigler

 Zagreb, 08.6.2001.

SAMO PRAVDA STVARA MIR

Osvrćemo se na članak koji je u “Večernjaku” 8. lipnja ove godine prenesen iz “Berliner Zeitung” pod naslovom: “Trebamo veliku balkansku konferenciju”. Naslov prenosi misli engleskog lorda Davida Owena koji opet napada Hrvatsku i podmeće joj minu na koju bi naša, za sada još uvijek nezavisna nacionalna država, po želji nekih zapadnih krugova restauracije versailleskog poretka, treba naletjeti. (Versailleskim poretkom stvorena je poslije Prvog svjetskog rata Jugoslavija, bez da je hrvatski narod pitan za mišljenje, a poslije Drugog svjetskog rata je obnovljena bez da su Hrvati bili pitani za mišljenje.)

Lord ponavlja svoju tezu da je svijet pogriješio kada je 1992. priznao Hrvatskoj njenu, oružanom obrambenom borbom izvojevanu, nezavisnost. Mr. lord krivo govori kako je on zajedno s međunarodnim posrednicima, engleskim lordom Carringtonom i izaslanikom Ujedinjenih Naroda Cyrusom Vanceom, predvidio rat i posljedice za Bosnu. Nisu oni predvidjeli rat niti posljedice za Bosnu nego su poticali rat i svojom velikosrpskom pristranošću stvorili kobne posljedice za Bosnu, a time automatski i za Hrvatsku. Dok je Dobroslav Paraga (HSP) stvorio antivelikosrpsku koaliciju i vojni obrambeni savez sa Muslimanima u Bosni, lordovi su blagoslovili Tuđmanovu likvidaciju saveza Hrvata i Muslimana (političko ubojstvo generala HOS-a Blaža Kraljevića) i Daytonskim sporazumom srpskom agresoru prepustili osvojeni teritorij u Bosni (49 posto bivše Republike BiH). Pošto i to nije dovoljno, lord Owen predlaže novu balkansku konferenciju po uzoru na Berlinski kongres iz 1878. godine. Podsjetimo se, godine 1878. je međunarodna zajednica priznala Srbiju, a Bosnu dala na upravu Austro-Ugarskom imperiju, umjesto da je vraćena pod upravu Zagreba. Time je 350 godina nakon osmanlijskog osvajanja tog hrvatskog povijesnog teritorija (od Une do Vrbasa), zvanog od samih Osmanlija “Turska Hrvatska”, Zapad dobio nešto što mu po međunarodnom pravu ne pripada. I umjesto da demokratski Zapad, koji se zaklinje u multi-nacionalnost, poradi na očuvanju i učvršćenju BiH, lord Owen bi ju konačno podijelio. Podjelom Bosne Zapad prikriva svoju ulogu u etničkom čišćenju Muslimana i Hrvata u Bosni. Godine 1938. je Englez Chamberlain podijelio za zelenim stolom nezavisnu Čehoslovačku Republiku sa Hitlerom. Nakon Hitlerovog fizičkog poraza Henry Kissinger zajedno sa Davidom Owenom obnavlja Hitlerove principe o uništavanju “malih” nezavisnih nacionalnih i multi-nacionalnih država i etničkom čišćenju.

Hrvatskoj ne treba zapadna Hercegovina ako će granica velike Srbije biti na Uni kao u vrijeme Osmanskog Carstva. Hrvatskoj treba saveznička Bosna i Hercegovina koja će biti nezavisna država sa čvrstom granicom prema Srbiji na Drini. Zapadna granica Srbije na Drini jamac je hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti i mirnom i nesputanom gospodarskom razvitku, porastu plaća i osobnoj sreći stanovnika između Sutle i Drine bez obzira na vjeru i etnikum. Berlinski kongres treba lordovima biti i te kako veliko upozorenje jer je nakon kobnih odluka Zapada i Rusije došlo do dva svjetska rata sa ukupno 100 milijuna mrtvih. Samo pravda stvara mir. Do sada Zapad nije pokazao da svojom politikom stvara mir u Europi i svijetu.

Goran Jurišić, Ured za odnose s javnošću HSP 1861