Večernji list: 08. 06. 2001.

ODLUČENO O PRIJEDLOGU OBITELJI PRVOGA HRVATSKOG PREDSJEDNIKA ZA DONOŠENJE tzv. PRIVREMENE MJERE

SUD ODBIO PREDATI TRANSKRIPTE TUĐMANOVOJ OBITELJI

ZAGREB - Sudac Općinskog suda u Zagrebu Dražen Jakovina odbio je prijedlog Ane, Miroslava, Stjepana i Nevenke Tuđman za određivanjem tzv. privremene mjere, kojom su tražili da se tonski i pisani zapisi razgovora pokojnoga Predsjednika popišu i oduzmu Predsjedničkim dvorima te daju na čuvanje obitelji Tuđman ili trećim osobama do završetka parnice koja se o tomu vodi. Obitelj je tražila i zabranu državnim tijelima RH da zapise mijenjaju ili daju na korištenje neovlaštenim osobama.

Obrazlažući odluku, sudac Jakovina istaknuo je da se privremena mjera prihvaća ako su ispunjene prva te barem jedna od druge dvije pretpostavke za nju. No, sudac je utvrdio da u konkretnom slučaju ne stoje druge dvije, pa prvu nije ni razmatrao. Sud, naime, smatra kako ne postoji opasnost da bi bez privremene mjere RH mogla znatno spriječiti ostvarenje zahtjeva Tuđmanovih.

Odlukom Vlade RH određeno je da će zapise i dokumente nastale djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika, RH preuzeti Hrvatski državni arhiv”, obrazlaže sudac dodajući kako se prema toj odluci samo iznimno, i to sasvim određeni, konkretni zapisi mogu dati na uvid, ali samo ako to Vlada odobri nakon što mišljenje dade posebno povjerenstvo koje će biti osnovano. S obzirom na tu odluku Vlade, nastavlja sudac Jakovina, ali i na obveze i ovlasti Hrvatskog državnog arhiva, nije vjerojatna opasnost da bi se zapisi dali neovlaštenima ili bi ih se otuđilo.

Sud smatra da su na isti način zapisi zaštićeni i od “nenadoknadive štete koja im prijeti”, iako je kao argument za to obitelj Tuđman navela “potpuno neistinito interpretiranje sadržaja zapisa na britanskoj televiziji”, čime su obitelji, tvrdi ona, narušeni ugled i čast.

H. Dečak