Novi list: 08. 06. 2001.

JUČER U RIJECI OKO 18 SATI

Fikret Abdić uhićen i pritvoren

Policija je nalog suda za uhićenje dobila oko 15 sati i nakon toga krenula na adrese na kojima se trebao nalaziti Abdić. Pronađen je i uhićen bez otpora i priveden u sud

RIJEKA - Oko 18 sati u Okružni zatvor u Rijeci je smješten Fikret Abdić kojeg je policija uhitila po nalogu riječkog suda. Policija je nalog suda za uhićenje dobila oko 15 sati i nakon toga krenula na adrese na kojima se trebao nalaziti Abdić.

Pronađen je i uhićen bez otpora i priveden u sud, a o tom su obaviješteni sutkinja kojoj je dodijeljen spis i njegov odvjetnik. Time su se potvrdile naše provjere i saznanja da je Abdić u Rijeci i da neće bježati iako je očekivao uhićenje, a opovrgle neke priče u javnosti da je saznavši za optužnicu pobjegao.

Uhićenju je prethodila jutarnja sjednica vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Rijeci. Kao što se očekivalo to vijeće kojem je predsjedao sudac Ante Gatara, prihvatilo je prijedlog tužitelja i odredilo pritvor Fikretu Abdiću. Optužnica Višeg javnog odvjetništva u Bihaću tereti Abdića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Pritvor Fikretu Abdiću određen je na osnovu točke 4 koja govori o posebno teškim slučajevima. Abdiću je po službenoj dužnosti određen odvjetnik Duško Tišma koji ge je zastupao pred vanraspravnim vijećem kad se odlučivalo o pritvoru.

- Prijedlog tužitelja za pritvaranje mog klijenta je djelomice usvojen - objasnio nam je odvjetnik Tišma.

- Tužiteljstvo je tražilo da bude pritvoren i po točki koja govori u utjecaju na svjedoke, ali je raspravno vijeće taj dio prijedloga odbilo, a usvojilo je samo točku 4 o posebno teškim okolnostima. Na odluku o pritvoru ću se žaliti odmah, jer je za nju rok 48 sati. Nadam se da ću uskoro doći u kontakt s mojim branjenikom jer bi morali odlučiti i o prigovoru na optužnicu za što je rok 8 dana, ali za to još ima vremena. Abdić mi se još nije javio - rekao nam je Tišma.

Saznajemo da je za sutkinju u ovom slučaju određena Đurda Jovanić iz Županijskog suda u Rijeci. Ona kaže da još nije dobila spis pa o njemu ne može govoriti. U sudskim kuloarima se i dalje govori kako će riječki Županijski sud zbog pretrpanosti zatražiti određivanje nadležnosti drugog suda, najvjerojatnije onog u Karlovcu jer tamo živi mnogo svjedoka na koje se poziva optužnica.

I. MIKULIČIĆ