Večernji list: 08. 06. 2001.

SVAKOGA DANA U SRBIJI SE OTKRIVAJU NOVI STRAŠNI ZLOČINI REŽIMA SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Otvaraju se masovne grobnice

Ovih se dana otkrivaju masovne grobnice u kojima je bivša vlast u Srbiji pokušala sakriti svoje strašne zločine nad nevinim civilima, starcima, ženama, djecom. Ministar srpske policije Dušan Mihajlović najavio je iskapanje leševa iz još nekoliko masovnih grobnica istaknuvši da istinu o tome što se događalo na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH više nitko ne može skrivati.

"Asanacija terena" koju je osobno naređivao Slobodan Milošević, a što znači skrivanje tragova zločina, nije posve uspjela, pa Dunav i mnoge čudne izbočine na zemlji postupno otkrivaju krvavi trag Miloševićeve desetogodišnje vladavine.

U neposrednoj blizini objekta "13. maj" u Batajnici, gde je jedan od centara za uvježbavanje Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) MUP-a Srbije, pronađena je masovna grobnica sa 800-900 leševa! Više od 100 ih je na groblju u Srijemskoj Mitrovici, gotovo isto toliko u Novome Sadu, ne zna se koliko u banatskim selima Begejcima i Stajićevu! Strahuje se da ih ima još i da je samo pitanje vremena kada će se otkriti!

U Vojsci Jugoslavije tvrde da su pokrenuli istragu protiv 183 osobe zbog zločina na Kosovu. General Sreten Lukić, sadašnji načelnik Republičke uprave za javnu sigurnost MUP-a Srbije (u vrijeme rata s NATO-m zapovjednik policijskih postrojbi na Kosovu) izjavljuje da je "policija u to vrijeme bila podčinjena vojsci" a načelnik Generalštaba VJ general Nebojša Pavković odgovara da "netko u vrhu policije laže".

U Srbiji nisu rijetki oni koji tvrde da je istraga protiv 183 pripadnika VJ, kao i najavljena u MUP-u Srbije, pokrenuta samo zbog toga da bi se skrenula pozornost javnosti s osnovnog problema - a to je odgovornost najvišeg vojnog, policijskog i političkog vrha Srbije i SRJ.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov