Vjesnik: 08. 06. 2001.

Urednik poljske televizije na sudu zbog suradnje s komunističkim tajnim službama

Zastupnici poljske vladajuće desnice traže da osim glavnih urednika i direktora javnih medija, lustracija obuhvati i njihove zamjenike, te čelne ljude komercijalnih medija

VARŠAVA, 7. lipnja (Od Vjesnikova dopisnika) - U Poljskoj je prvi put pokrenut lustracijski postupak protiv jednog od urednika državne televizije TVP. Glavni urednik redakcije teleteksta Czeslaw Berenda osumnjičen je da je zatajio svoje kontakte s komunističkim tajnim službama. Dio zastupnika poljske vladajuće desnice traži da osim glavnih urednika i direktora javnih medija, lustracija obuhvati i njihove zamjenike, te čelne ljude komercijalnih medija.

Berenda je optužen da je u lustracijskoj izjavi, koju je kao urednik u javnim medijima morao potpisati, prešutio svoje kontakte s civilnim tajnim službama dok je krajem šezdesetih godina radio za poljski radio i televiziju kao dopisnik iz Čehoslovačke. On je drugi predstavnik medija u Poljskoj koji se u više od dvije godine, koliko traje lustracija, morao pojaviti na lustracijskom sudu. Prije dva mjeseca, lustracijski je tužilac pokrenuo postupak protiv glavnog urednika jednog od regionalnih radiostanica. Neovisno o sudskoj presudi, dvojica urednika neće morati otići sa svojih radnih mjesta, no sljedećih deset godina neće moći obavljati istaknute funkcije u političkom i javnom životu.

I dok počinju prve lustracije u medijima, desetero je parlamentaraca desnice potpisalo ovih dana zatjev za izmjenom lustracijskog zakona, kojom bi se proširilo krug lustriranih novinara. Dosad su lustraciji podlijegali članovi nadzornih odbora i uprava državne televizije, radija i novinske agencije PAP, njihovi direktori i glavni urednici. U spomenutom prijedlogu traži se da se lustriraju i njihovi zamjenici, no još značajnija novost bilo bi lustriranje direktora i urednika komercijalnih medija.

Pristaše takvog rješenja drže da je potrebno provjeriti sve one koji imaju izravni ili neizravni utjecaj na formiranje javnog mišljenja, pa bi tako pod povećalo došle televizijske stanice čija je gledanost veća od deset posto i radiostanice koje sluša više od pet posto poljskih građana. Lustriralo bi se i prve ljude tiskanih medija koja se bave političkom i društvenom problematikom i čija je prosječna naklada jednog broja u proteklih godinu dana bila iznad 50.000 primjeraka.

Izgledi da prijedlog zastupnika desnice prođe u Sejmu nisu, doduše, veliki, pa će se u Poljskoj vjerojatno i dalje lustrirati uglavnom političare, državne dužnosnike, suce, tužioce i odvjetnike. Predstavnici medija i politolozi smatraju da bi širenje lustracije moglo ograničavati slobodu medija, te da nema nekog smisla s obzirom da bi novinari ionako mogli ostati na svojim radnim mjestima.

Marko Olenković