Vjesnik: 09. 06. 2001.

Za desetak dana prosvjed javnih službenika

ZAGREB, 8. lipnja - Sindikati svih javnih službi (školstvo, znanost, zdravstvo, kultura i socijalna skrb) održat će u tjednu nakon 18. lipnja jednodnevni javni prosvjed zbog smanjenja plaća, najavili su u petak na konferenciji za novinare predsjednik i potpredsjednik Matice sindikata javnih službi Dalimir Kuba i Vilim Ribić. O datumu prosvjeda sindikati će se dogovoriti u ponedjeljak.

Iako ništa ne mogu promijeniti jer je Vlada, nakon što su sindikati odbili potpisati sporazum, sama utvrdila sedam posto manju osnovicu koja sad iznosi 4232,43 kune, prosvjedom iskazuju nezadovoljstvo. Veće korekcije plaća ne očekuju ni u pregovorima o kolektivnim ugovorima sljedećeg tjedna, no prosvjedom će pokušati smekšati Vladu, te iskamčiti bolju poziciju za reviziju koeficijenata u rujnu.

Plaće za svibanj s novom osnovicom smatramo tek akontacijom, kaže Kuba. Vlada je prihvatila postupak mirenja sa Sindikatom hrvatskih učitelja o važećem granskom kolektivnom ugovoru, prema kojem zaposleni imaju pravo na veće plaće. Bez obzira na ishod mirenja, i učitelji će solidarno u prosvjed, ali ipak ne na kraju školske godine već kad zaposleni prime smanjene plaće.

U »kvazipregovorima« Vlada nam je u sporazumu htjela podvaliti kukavičje jaje da se odreknemo prava iz važećih kolektivnih ugovora, ističe Kuba. Ribić je poručio zaposlenima da ne potpisuju aneks ugovora o radu niti rješenja o smanjenim plaćama. Naime, kolektivni ugovori vrijede budući da ih Vlada nije otkazala, a riječ je propisima koji su po međunarodnim konvencijama iznad zakona i uredbi o plaćama.

Ribić i Kuba nazvali su novi sustav koeficijenata nakaradnim i nepravičnim, jer se jednima otima više kako bi se drugima dalo manje. Više od 50 posto učitelja gubi na plaćama, upozorio je Kuba, a prioritet koji je navodno dan znanosti i prosvjeti smatra floskulom. Osvrnuvši se na pregovore s Vladom, Ribić kaže da Vlada permanentno igra na kartu razdvajanja sindikata i pokušava prikazati kako se jadna Vlada nema s kim dogovoriti, dovodeći u pitanje dignitet sindikata i socijalnog dijaloga.

»To su kombinatori koji briljantno znaju eliminirati protivnike, ali onda ne znaju što će pa im treba MMF. Pritom ne mislim na Granića, on je dobar čovjek, zloća je negdje drugdje«, ističe Ribić. Vlada je, tvrdi, napravila proceduralni gaf jer je većinske sindikate s više od 90 posto članstva zadnje pozvala na razgovor, a dovođenjem malih sindikat za isti stol pokušala je napraviti cirkus među sindikatima, no nismo nasjeli.

Ribić je pozvao premijera Ivicu Račana da povuče konzekvence zbog toga što je tri mjeseca obmanjivao javnost da plaće neće padati. Davoru Juriću, čelniku SSSH i »sedmom koalicijskom partneru vlasti«, Ribić poručuje da je svojom izjavom kako se svi moramo odricati »pao na razinu Vesne Pusić«, te da bi morao shvatiti kako je interes radnika da se ulaže u znanost i prosvjetu.

Ljubinka Marković