Večernji list: 09. 06. 2001.

IZJAVE DVOJICE MINISTARA UZBUDILE SRBIJANSKU JAVNOST

Leševi skrivani ispod autoceste

Za režima Slobodana Miloševića u Srbiji su "sustavno zataškavani zločini, pa je izuzetno bilo teško doći do dokaza".

- Da bih vam to ilustrirao, reći ću samo da su leševi ubijenih čak i ispod autoceste - izjavio je za jučerašnje izdanje NIN-a srbijanski ministar policije Dušan Mihajlović govoreći o pronalasku masovnih grobnica u okolici Beograda i drugim lokacijama u Srbiji s tijelima ubijenih civila.

Prema riječima šefa srpske policije, sve je "to bilo monstruozno" a nije riječ samo o jednoj hladnjači sa 86 ubijenih žena, djece i staraca, već su "ubijeni sistematski prikupljani s Kosova te prenošeni i ukopavani po Srbiji"!

- Pretpostavljamo da postoji pet-šest masovnih grobnica a osobe iz hladnjače koja je bila potopljena u Dunav nisu stradale u ratnim djelovanjima jer je samo jedan ubijen metkom a svi ostali završili su na drugi način - izjavio je Mihajlović. Zatim je dodao: - Mislim da nas sve čeka suočavanje s istinom o tome što se događalo na ratištima od Hrvatske i Bosne do Kosova.

Ove šokantne riječi šefa srpske policije pomalo su bacile u sjenu isto tako oštru izjavu saveznog ministra pravde Momčila Grubača koji je rekao da SRJ ima obvezu surađivati s Haaškim sudom "svidjelo se to nekome ili ne".

- Ako ne prihvatimo zakon o suradnji, slijedit će neposredna suradnja s Haagom, i to najvjerojatnije izravnom primjenom Statuta Haaškog suda - rekao je Grubač.

U Srbiji, inače, sve je manje raspoloženja za nove pregovore sa Socijalističkom narodnom partijom Crne Gore koja odbija prihvaćanje predloženog zakona o suradnji s Haagom.Zbog takvog tvrdog stava Crnogoraca, u Beogradu su već napravljene tri varijante suradnje s Haagom bez prihvaćanja zakona, što znači da će, najvjerojatnije, i Slobodan Milošević do 29. o. m. biti izručen Haagu. Ako ne bude izručen on, onda će sigurno biti netko drugi, a najozbiljniji "kandidat" je netko od "vukovarske trojice".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov