Slobodna Dalmacija: 09. 06. 2001.

GRUPAŠKA KOALICIJA

Piše: Olga RAMLJAK

Kad političari stanu govoriti o grupašenju i strančarenju vrag je odnio šalu. Na ovim je prostorima, naime, grupašenje uvijek imalo znak jednakosti sa ideološkim skretanjem koje je redovito završavalo ekskomunikacijom iz stranke — od komunista do zajedničara. Jednaka sudbina čeka i one kojima se stavlja etiketa strančarenja što je analogno kazni za nekadašnji grijeh nacionalnog skretanja označenog stavljanjem uskog interesa ispred onog općedruštvenog i državnog.

Takav retorički vokabular redovito se tuče bilo da je riječ o provedbi rezultata lokalnih izbora ili gospodarskih reformi. Kritičari se proglašavaju neznalicama, razbijačima, frustriranim gubitnicima. Kad Račan najavljuje odlučnu bitku protiv grupašenja i strančarenja, a koalicijski mu partneri spočitavaju komunističke metode i stranački kolege prihvaćaju samokritiku glede toga grijeha — nije jasno protiv koga će se premijer boriti? Odnosi li se to na koaliciju koja je svojedobno donijela naputak o raspodjeli mjesta u državnoj upravi ili na trojku unutar nje koja se dogovarala o inauguriranju novih uprava u državne firme po stranačkom ili regionalnom ključu?

Već viđena praksa miješanja politike u sve sfere života pa i u gospodarstvo Račanova je Vlada naslijedila od HDZ-a i očito se premalo od toga distancirala. Srećom, kolač se sada dijeli na šest odnosno pet stranaka, pa što je češće izigravanje međusobnih dogovora — to lakše primjeri grupašenja i strančarenja stižu do ušiju javnosti. A Račanovom kabinetu se ne može spočitnuti da nemaju dovoljno hrabrosti samokritički priznati i svoj dio krivice u nastaloj situaciji. To međutim, neće biti dovoljno za rješavanje problema što je tako naprasno isplivao na površinu nakon što je Vlada trećinu mandata potrošila većim dijelom za smirivanje međusobnih potresa i koškanja na razini koalicijske suradnje.

U međuvremenu je pritišću drugi problemi i rokovi. Znate li, primjerice, da će se šibensko-kninski župan 15. lipnja birati na dvojaku funkciju kao državni i lokalni dužnosnik jer Sabor tek treba izglasati zakonski okvir za novo ustrojstvo vlasti na županijskoj razini. To se naime ne može nazvati ni grupašenjem ni strančarenjem tim prije što Vlada principijelno odbija odgodu reformi.

Dobro se je u nastalim okolnostima podsjetiti da šestorka nije tukla HDZ na siječanjskim izborima zbog njegove loše igre s Haagom, primjerice, nego zbog katastrofalno vođenog gospodarstva baš po sistemu interesnog grupašenja.