Vjesnik: 09. 06. 2001.

Zemljovidi s novim granicama na Balkanu - krivotvorina?

ZAGREB, 8. lipnja - Zemljovidi i planovi za »preuređenje zemalja Balkana«, koje je objavio beogradski dnevni list Glas javnosti, izazvali su veliku pozornost u Srbiji, ali i u susjednim zemljama, čije su granice, prema ponuđenoj kombinaciji, podvrgnute reviziji. Zemljovid je nacrtan u tzv. američkom Institutu za balkanologiju, a zemljopisnu kartu je, tvrdi se, Henry Kissinger pokazao na nekom ručku što ga je u Washingtonu priredio biznismen srpskog podrijetla Draganić, po nekim izvorima imenom Orhan Dragaš.

Na tekst i zemljovid u dnevnicima Danas, Glas javnosti i Večernje novosti reagirao je Branislav Krstić, autor knjige »Kosovo pred sudom povijesti«. On tvrdi da karte, doduše, imaju naslov i naziv obrađivača - američkog Instituta za balkanologiju, ali da je on u njima prepoznao karte koje je objavio u spomenutoj knjizi tiskanoj u Beogradu prošle godine. Objasnio je da je posumnjao u autentičnost izvora jer su sve oznake na kartama bile upisane ćirilicom, a naziv instituta bio je naveden pogrešno. Nakon raspitivanja kod kolega znanstvenika i publicista zaključio je kako je riječ o plagijatu.

Na navodnom sastanku predstavnika Pentagona, Foreign Officea, Bijele kuće i CIA-e, lorda Davida Owena i bivšeg ministra vanjskih poslova SAD-a Henryja Kissingera, održanog 28. ožujka u Washingtonu, planirana je podjela Kosova na albanski i srpski dio. Podjelom Kosova i eventualnom podjelom Makedonije po etničkom principu stvorili bi se uvjeti za novu albansku državu na Balkanu. Krojači nove političke mape Balkana vide Srbiju i Crnu Goru kao jednu državu, pod nazivom »Srpske zemlje«, u koju bi bila uključena i Republika Srpska kao i Prevlaka. Albanija bi dobila dio Kosova i zapadnu Makedoniju. Krojači preuređenja dali su na zemljovidima jedan dio Bugarske Turskoj, a Mađarskoj pak dio Rumunjske nastanjen Mađarima. Muslimanski dio bosanske federacije postao bi samostalna država, a hrvatski bi bio pripojen Hrvatskoj.

Veleposlanik SAD-a u SR Jugoslaviji William Montgomery demantirao je mogućnost prekrajanja granica na Balkanu i postojanje zemljovida riječima »to je potpuna glupost« i ponovio stav američke administracije o nepromjenljivosti granica u ovom dijelu Europe.

V.F.P.