Novi list: 09. 06. 2001.

ICTY POTVRDIO ZAVRŠETAK ISTRAGA O “OLUJI”

Hartmann: istrage pri kraju, za optužnice prerano

ZAGREB - Glasnogovornica glavne tužiteljice Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) Florence Hartmann potvrdila je jučer napise u hrvatskom tisku da Tužiteljstvo završava istrage o zločinima počinjenim u Hrvatskoj za vrijeme vojne akcije Oluja.

- Svi znaju da je ICTY vodio i vodi istrage u Hrvatskoj o zločinima u Oluji. Te istrage se privode kraju. Hoće li optužnice biti podignute ovisi o rezultatim istraga i dokazima. Ako dokaza ne bude neće biti ni optužnica. Ne mogu reći protiv koga će i kada će biti podignute optužnice. Sve ostalo bile bi spekulacije - izjavila je Hartmann.

- Haški sud vodi istrage u Hrvatskoj i hoće li one završiti podizanjem optužnica to ćemo tek vidjeti. Vlada se ne želi upuštati u bilo kakve kalkulacije, a pogotovo ne u kalkulacije o imenima, kazao je premijer Račan, odgovarajući na upit ima li indicija da će Haški sud optužiti umirovljenog generala Janka Bobetka.

Glasnogovornica glavne tužiteljice također je potvrdila da će Carla del Ponte posjetiti Hrvatsku, ali još uvijek nije odlučeno hoće li to biti u lipnju ili srpnju ili na jesen nakon godišnjih odmora.

Z. B.