Novi list: 10. 06. 2001.

IRSKI GLASAČI ODBACILI SPORAZUM IZ NICE O ŠIRENJU EUROPSKE UNIJE

Irci šokirali EU

DUBLIN - Irski glasači odbacili su na referendumu provedenom u četvrtak europski Sporazum iz Nice koji bi trebao omogućiti širenje Europske unije na istok, no ono, kako tvrde europski čelnici, zbog te irske odluke neće biti odgođeno ni usporeno.

“Broj glasova protiv sporazuma veći je za 76.017 od broja glasova za sporazum”, rekao je u petak Peter Green, dužnosnik zadužen za brojenje glasova na referendumu. Irski premijer Bertie Ahern odmah je izjavio da je “duboko razočaran” rezultatom referenduma. Irska je jedina zemlja EU u kojoj ustav nalaže ratifikaciju Sporazuma iz Nice referendumom. U ostalim zemljama za ratifikaciju sporazuma zaduženi su parlamenti. Sporazum, koji moraju prihvatiti sve zemlje članice EU, predviđa reforme EU-e kako bi organizacija mogla primiti 12 novih članica. Usvojen je u prosincu prošle godine u Nici. Čelnici Europske unije objavili su da namjeravaju provesti planove o širenju Unije unatoč šokantnoj odluci Iraca. “Zemlje članice i Europska komisija nastavit će pregovore o proširenju s nesmanjenim žarom i odlučnošću”, objavili su švedski premijer Goran Persson i predsjednik Europske komisije Romano Prodi. Rok za ratifikaciju Sporazuma iz Nice je kraj 2002. Persson je izjavio da bi irsko “ne” moglo još više potaknuti europske čelnike da na summitu u Goeteborgu 15. i 16. lipnja izraze svoju nepokolebljivu predanost otvaranju Unije zemljama kandidatima.

Diplomati očekuju da bi Irska mogla organizirati novi referendum kasnije tijekom godine. Odaziv irskih glasača na ovom referendumu bio je, naime, vrlo malen. Odlomak koji bi pojasnio dio sporazuma koji se odnosi na sudjelovanje irskih vojnika u zajedničkim europskim snagama, što bi prethodno trebao odobriti irski parlament, mogao bi biti dovoljan da sporazum prođe na drugom referendumu, izjavio je jedan izvor. (Hina/Reuters/AFP)