Vjesnik: 10. 06. 2001.

U Hrvatskoj 420.000 siromašnih!

ZAGREB, 9. lipnja - U Hrvatskoj ima oko 420.000 siromašnih, što je oko 10 posto stanovništva, rekao je Zoran Šućur, autor nacrta Programa borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Svjetske banke, između 65 i 75 posto siromašnih ima jednoličnu ishranu i nema redovnog zaposlenja, 50 posto nema završenu osnovnu školu, a 25 do 35 posto živi u stanovima s lošim zidovima i krovom koji prokišnjava. Zbog tranzicije i rata došlo je do pada bruto domaćeg proizvoda, pada zaposlenosti, smanjenja općeg životnog standarda, na što je Hrvatska reagirala putem sustava socijalne skrbi i pomoći, rekao je Šućur.

Siromašni gotovo trećinu svoga dohotka ostvaruju kroz državne transfere i za njih su oni najznačajniji izvor dohotka. No, ti državni transferi nisu dovoljno efikasni u smanjivanju siromaštva te je potrebno i druge sustave uključiti u rješavanje tog problema, rekao je Šućur, koji je ovoga tjedna u Varaždinskim toplicama sudjelovao na konferenciji o mirovinskom i socijalnom sustavu.

Poboljšanje statusa umirovljenika predviđa se reformom mirovinskog sustava, a u okviru reforme zdravstvenog sustava ističe se da treba voditi brigu o siromašnima koji si neće moći priuštiti plaćanje dodatnog osiguranja. Na području obrazovanja predlaže se uvođenje većeg broja programa za odrasle i programa dodatnog školovanje, te stipendiranje učenika i studenata iz siromašnijih obitelji. Zaposlene treba zaštititi od siromaštva osiguravanjem isplate plaća i utvrđivanjem minimalne plaće. Također se predlaže proširivanje prava na dječji doplatak.

Zanimljivo je da Hrvatska, unatoč relativno maloj stopi objektivnog siromaštva, ima visoku stopu subjektivnog siromaštva, te je jaz između bogatih i siromašnih veći nego u drugim tranzicijskim zemljama, rekao je Šućur. (Hina)