Vjesnik: 11. 06. 2001.

Petorka na prekretnici: hoće li Račan zadržati Budišu?

Sastanak čelnika vladajuće petorke u ponedjeljak obilježit će rezultat dogovora o vlasti u Splitu/ Ako splitski HSLS progura tzv. tehničku vladu i Škarića za gradonačelnika, što može samo uz pomoć HDZ-a, to bi mogla biti »kap« koja će najaviti odlazak HSLS-a iz petorke, sa svim dramatičnim posljedicama koje mogu uslijediti

ZAGREB, 10. lipnja - Nakon kraće stanke koju su potrošili na dogovore o pitanjima koja muče državu, vođe stranaka preostale petorke u ponedjeljak se ponovno sastaju u Zagrebu.

Hoće li se sadašnji smanjen sastav koalicije suočiti s novim izazovima i prijetnjama o napuštanju vladajuće skupine, ili će se petorka konsolidirati?

Kada su prije svibanjskih lokalnih izbora iz pojedinih stranaka tad još vladajuće šestorke, a najglasnije iz Liberalne stranke (LS) i Istarkog demokratskog sabora (IDS), zaredali napadi na Vladu i traženja da odu neki ministri, premijer i šef SDP-a Ivica Račan to je »jeftino« predizborno dodvoravanje javnosti prekinuo kratkim, ali znakovitim obećanjem: »Što se SDP-a tiče, rekonstrukciji Vlade prethodit će rekonstrukcija koalicije«!

Znalo se, više-manje pouzdano, na koga se to obećanje odnosi - prije svega na IDS, koji je ispisnicu iz kruga vladajućih sam već bio napisao donošenjem istarskog Statuta, kao što se pouzdano znalo na koga se obećano »sužavanje« šestorke ne odnosi - na Budišin HSLS.

I ne samo zato što se iz male koalicije SDP-HSLS i rodila ona velika, i ne samo zato što su 24 Budišina liberala u Saboru ključna za opstanak Vlade, nego primarno zato što su se Račan i Budiša, nakon zahladnjenja odnosa izazvana »slučajem Stipetić«, javno zakleli da i dalje ostaju »u ljubavi«, ma koliko se i neki iz šestorke (HNS) i dio medija trudili da ih posvađaju.

Kad je zimus iskrsnuo »slučaj Norac« i kad je Budiša - kome su se do neukusa udvarali kao »hrvatskom de Gaulleu« i oni koji su ga dotad nemilice žigosali kao tvrdog nacionalista, čak i šovinista - poručio da je »izabrao stranu, a to je šestorka«, malo je tko vjerovao da će ubrzo Račanovi ljudi od povjerenja početi javno žigosati Budišine liberale kao »klijentelističku stranku«.

A time, praktički, pripremati teren za razvrgavanje braka s HSLS-om.

Uoči još jednog sastanka lidera (odnedavno pet) vladajućih stranaka, u ponedjeljak, potpredsjednik SDP-a Mato Arlović dao je »programatski« intervju jednom dnevnom listu, u kojem je praktički poručio HSLS-u da mu se ispisnica iz kluba vladajućih već piše, jer da SDP »najčvršće« surađuje s Tomčićevim HSS-om s kojim bi u koaliciji mogao i na danas već vrlo izgledne prijevremene parlamentarne izbore.

Vraćajući Budiši lopticu, nakon njegove optužbe da u događajima oko Slobodne Dalmacije prepoznaje komunistički rukopis, Arlović za komunističko ponašanje optužuje upravo (splitske) HSLS-ovce. On, naime njihovo zagovaranje tzv. tehničke vlade u Splitu vidi kao »primjer utilitarnog ponašanja prema kojem je sve što je za mene korisno - dobro, a ostalo neću prihvatiti«, te zaključuje da »ponekad oni koji upotrebljavaju oštre ocjene o komunizmu iste pojave ne znaju prepoznati u vlastitom dvorištu«.

Premda otvoreno igra na rascjep u Budišinoj stranci - na one koji navodno ne žele više »sa crvenima« (mediji su predvodnicima takvih označili Joška Kontića i Doricu Nikolić) i na one koji zagovaraju ostanak u koaliciji (najglasniji su u tome Goran Granić i Đurđa Adlešić) - Arlović kao »sasvim jasno i razumljivo« optužbu o klijentelizmu adresira na cijeli HSLS, dakle i na Budišu. Doduše, malo se ograđuje riječima da Budiši »nije lako koordinirati raznorodne interese u stranci«, čime kao da najavljuje mogućnost da se Račan i Budiša, daleko od očiju javnosti, nađu na još jednom od svojih čuvenih »sastanaka pomirenja« (najčešće u Budišinoj vikendici).

Prije toga će se, međutim, Račan i Budiša susresti na koordinaciji petorke u ponedjeljak, koju će nesumnjivo obilježiti činjenica da su propali svi dogovori SDP-a i HSLS-a oko zajedničkog konstituiranja vlasti u Splitu. A ako splitski HSLS progura svoju tzv. tehničku vladu i Škarića za gradonačelnika, što može samo uz pomoć HDZ-a, to bi mogla biti ona »kap« koja bi mogla najaviti odlazak i HSLS-a iz petorke, sa svim dramatičnim posljedicama koje iz toga mogu slijediti.

Ivka Bačić