Jutarnji list: 11. 06. 2001.

MALO GOSPODARSTVO Poduzetnici su u Šibeniku zaključili da je globalizacija opasnija od rata

‘Ne trebaju nam skupi strani konzultanti jer ćemo ostati kolonija razvijenih zemalja’

Piše: Jadranka Šević

ŠIBENIK - Statistike govore da je u svijetu samo jedan do tri posto pravih poduzetnika. Primjenimo li to na Hrvatsku, možemo govoriti o brojci od najviše 120.000 poduzetnika. Koliko su onda realna očekivanja da će upravo poduzetništvo biti glavna pokretačka snaga razvoja Hrvatske i bržeg zapošljavanja?

- Za sve ostale koji se žele baviti poduzetništvom predstoji mukotrpan put učenja i razvoja koji sliči odrastanju djeteta - naglasio je Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka Zagreb.

Oko 500 poduzetnika, koji su se u protekla tri dana okupili u Šibeniku na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Ekonomije u tranziciji dijele svoja iskustva u razvoju malog i srednjeg poduzetništva", smatra da su iskustva tranzicijskih zemalja za Hrvatsku neprimjenjiva.

- Činjenica je da je većina tranzicijslah zemalja dobila besplatnu financijsku i tehničku pomoć od europskih fondova, no, usprkos tome, mislim da ih u idućih dvije godine možemo prestići. Možda i nemamo mnogo toga od njih naučiti, ali možemo izbjeći njihove pogreške naglasio je Željko Pecek, ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Poduzetnici smatraju da Hrvatskoj, prije svega, nedostaje samopouzdanja u vlastite snage pa joj ne trebaju strani konzultanti koje skupo plaćamo da bismo nešto naučili.

- Hrvatska se mora osloboditi slugarskoga duha, inače ćemo postati kolonija razvijenih. Dobar je primjer Mađarska koja je slušajući strance ostala bez nacionalne industrije - naglasio je Ožanić.

Prema njegovim riječima, globalizacija za hrvatske nacionalne interese stoga predstavlja jednaku opasnost kao i nedavni rat. On naglašava da upravo zato nije dobro odvajati razvoj malog od cjelokupnoga hrvatskoga gospodarstva jer mali poduzetnici najbrže napreduju kao kooperanti velikih poduzeća.