Večernji list: 11. 06. 2001.

ZAŠTO NERAZVIJENIJE ČLANICE EU NE ŽELE ŠIRENJE NA ISTOK

Preko noći statistički bogataši

Odbacivanje Sporazuma iz Nice na irskom referendumu ne mora usporiti širenje Europske unije jer u strukturi EU postoje mehanizmi za izbjegavanje moguće štete. Svi su dosadašnji referendumi s europskim temama prolazili tijesno. Francuzi su Sporazum iz Maastrichta izglasali s promilima i sva ispitivanja potvrđuju da su političari mnogo veći entuzijasti kad je riječ o europskim integracijama nego njihove izborne baze.

Vodstvo Unijinih institucija i političke vrhuške u članicama moraju se ozbiljno zamisliti nad činjenicom da Europljani ne razumiju zamršeni jezik Sporazuma i da nisu na čistu s pojmom solidarnosti. Irci su izabrali put integracije, što im se vrlo brzo isplatilo - koristeći se velikim sredstvima za razvoj, Irska je od najsiromašnije države Unije brzo stvorila privredno čudo. Ti isti Irci, sad u fazi kad su postali gospodarski uspješna zemlja pa moraju početi davati drugima, postaju rezervirani prema solidarnosti.

To pokazuje da u EU tek slijede ozbiljne rasprave o preraspodjeli pomoći jer "statistički ćemo postati bogata, razvijena zemlja kad u EU uđu zemlje s Istoka", bio je brutalno jasan španjolski premijer Aznar, obrazlažući španjolsko protivljenje brzom ulasku kandidata. Najveći korisnici pomoći unutar Unije izgubiti će jasle za hranjenje razvoja bude li EU unija jednakih. Ograničenja u sustavu solidarnosti stvorit će Uniju jednakih i jednakijih, što kandidati ne žele, a sadašnje društvo nastoji izbjeći. Irci su referendumom upozorili da Unija nije odgovorila na pitanja koja muče njezine stanovnike.

BRUXELLES Lada Stipić-Niseteo