Novi list: 11. 06. 2001.

NASTAVLJA SE NIZ ČUDNIH DOGAĐAJA NAKON MAFIJAŠKOG OBRAČUNA U ZAGREBU

Misterij samoubojstva Cappiauove supruge

ZAGREB - Supruga Jamesa Cappiaua, Saskie Valerie Roskam (30), koja je krajem svibnja u Amsterdamu počinila samoubojstvo, nije ni bila predviđena za svjedočenje u istragama mafijaškog obračuna na Cvjetnom trgu, u kojem su smrtno nastradali njen suprug i kralj pokeraparat Vjeko Sliško. Tu je informaciju naš list dobio od suca Zorana Luburića koji vodi obje istrage.

Zbog kojeg je razloga počinila samoubojstvo, može odgovoriti samo policija. Njenu smrt istražuje nizozemska policija, a također još nije jasno je li ona pokušala krivotvoriti potpis svog supruga na tabularnoj izjavi za kuću u Bregima kraj Matulja, trenutno u vlasništvu Ružice Čurčić.

Istraga ubojstva Vjeke Sliška, za koje su osumnjičeni Samir Ivošević, pokojni Cappiau i bjegunac Marko Nikolić, nastavit će se 15. lipnja saslušanjem novih svjedoka. Druga pak istraga, za ubojstvo Cappiaua, trenutno je “zamrznuta”, zbog psihijatrijskog vještačenja Ivice Bertića. Medicinsko i balističko vještačenje sudac Luburić dobio je u spis, ali na zahtjev branitelja obavit će se i psihijatrijsko vještačenje čovjeka koji je likvidirao Cappiau hicem u glavu.

I tako dok istrage naizgled stoje, događaji na ovaj ili onaj način povezani s akterima obračuna na Cvjetnom trgu, ne prestaju. Mediji "su saznali intrigantan podatak da je javni bilježnik ovjerio dokument s Cappiauovim potpisom više od mjesec dana nakon njegove smrti, a krajem prošlog mjeseca njegova supruga, koja je boravila s njim u Zagrebu neposredno prije ubojstva, objesila se u Amsterdamu.

Valerie Roskam živjela je u amsterdamskom predgrađu u blizini aerodroma Schipol, a radila je kao konobarica. Mladost je uglavnom provela u zapadnoj Africi, gdje se rodila, a svoju buduću ljubav, Jamesa Martyja Cappiaua upoznala je preko poznanice u restoranu u kojem je radila. Niti dva mjeseca nakon što su se upoznali, Cappiau i Valerie Roskam stupili su ljubavnu vezu. Početkom lanjske godine počeli su živjeti zajedno u iznajmljenoj kući.

Od Cappiau je Saskie Valerie Roskam doznala da je vezan za Hrvatsku gdje se od 1991. do 1996. godine borio u Domovinskom ratu, a sve joj je ispričao i o vezi s njegovom bivšom ženom, Ružicom Dylan Čurčić Cappiau.

Tako je James Cappiau odmah nakon medenog mjeseca otišao u Zagreb, uz izliku kako mora oživjeti poduzeće da bi raspodijelio imovinu s bivšom suprugom, Mlada Nizozemka prvi je put došla u Hrvatsku u jesen 2000. godine. Posjetila je Rijeku te je upoznala i jednog Cappiauovog prijatelja iz rata, visokog časnika HV-a. Od svog je pokojnog supruga znala i za generale Antu Rosu i Marinka Filipovića, ali Ružicu Čurčić, na koju je bila jako ljubomorna, nije nikad upoznala.

Cappiauov posljednji posjet Hrvatskoj, navodno radi raspodjele imovine, bio je sredinom ožujka. Tom prilikom za njim je došla i Valerie Roskam. Odsjeli su u hotelu “Sheraton”, koji im je, iz usluge prijatelju, na svoje ime rezervirao Yves Almadoval, još jedan od stranih plaćenika koji su se borili u Domovinskom ratu. U opsežnim akcijama nakon obračuna na Cvjetnom trgu, podsjećamo, policija je u Almadovalovoj kući u Petrinji pronašla veću količinu oružja i protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

Mladi supružnici obilazili su zagrebačke barove i restorane, a dan prije tragičnog okršaja bili su na Jarunu. Poslijepodne su u hotelskoj sobi pogledali film “Romeo mora umrijeti”, a navečer nisu izlazili. Na sam dan pucnjave na Cvjetnom trgu, Cappiau je iz hotela izašao oko podneva, tvrdeći da ide srediti neke dokumente s bivšom suprugom i da će se vratiti do ručka. Međutim, nije se vraćao cijelog dana i Valerie Roskam se sutra ujutro potužila šefu hotelskog osiguranja, koji joj je kazao da je njen suprug smrtno ranjen.

S. ABRAMOV