Novi list: 11. 06. 2001.

ZDENKO PETRINOVIĆ: GOSTOVANJE HRVATSKOG PREMIJERA NA RADIJU 101

Račan u godinu dana promijenio mišljenje za 180 stupnjeva

Dok je prije godinu dana premijer tvrdio da će se nova vlast oslanjati na znanje građana, a što je potencijal na koji ukazuju svi dobronamjerni savjetnici iz inozemstva, ove godine pak zaokret za 180 stupnjeva: nema kod nas puno sposobnih, sve što je vrijedilo otišlo je iz Hrvatske!

Nakon godinu dana premijer Ivica Račan ponovo je gostovao na Radiju 101 dana 3. lipnja 2001. O tome je i tisak izvijestio usredotačivši se uglavnom na dnevnopolitičke elemente, koaliranje i sl. Ono što je mene najviše zanimalo bila je usporedba s izjavama od prije godinu dana i analiza učinjenog.

Dok je prije godinu dana premijer tvrdio da će se nova vlast oslanjati na znanje građana, a što je potencijal na koji ukazuju svi dobronamjerni savjetnici iz inozemstva, ove godine pak zaokret za 180 stupnjeva: nema kod nas puno sposobnih, sve što je vrijedilo otišlo je iž Hrvatske! Odakle ta promjena u gledanju gospodina Račana na situaciju on nije smatrao potrebnim objasniti. Osim što takva izjava kod mene budi uspomene na prvog predsjednika koji je također volio isticati "a tko još postoji osim mene i eventualno uskog kruga oko mene" (pa mu je sličan bio i izborni slogan), ona još jednom potvrđuje ono na što premijera (ali i predsjednika RH) bezuspješno pokušavaju upozoriti, a to je pretjerana zatvorenost i bavljenje samim sobom te oslanjanje na uvijek iste ljude usprkos signalima za oprez u vidu mnogih afera koje bi u nekom uređenom društvu izazvale i odgovarajuće posljedice. Možda je s tim u vezi i prošlogodišnja (očigledno preuranjena) najava da će do jeseni svi đaci dobiti "besplatne e-mail adrese", koje su i prije toga već godinarna bile besplatne i dostupne svima koji imaju pristup računalu i Internetu, a što se kasnije odgonetnulo kao suradnja Vlade sa Ivicom Mudrinićem, detalji koje su nam ostali "netransparentni".

Evo još jednog manje znanog a svježeg slučaja zatvaranja, ali vrlo ilustrativnog jer dolazi iz Ministarstva znanosti, koje je u travnju objavilo poziv za prijavljivanje projekata informatičke tehnologije, isključivši pritom dodatnim uvjetima praktično sve građane Hrvatske osim onih iz znanstvenih ustanova. Glasnogovornik ministarstva izjavio je da je to zbog toga da bi se izbjegli problemi oko financiranja i pouzdanosti izvedbe složenih projekata, a koliko je to sve skupa gomila magle vidi se iz toga što su većina prihvaćenih projekata knjige u elektroničkom formatu!

Spominjući reforme, koje su pred nama, premijer se na zadnjem mjestu sjetio i školstva. Na stranu to da je obrazovanje i školstvo u susjednoj i prosperitetnoj Sloveniji odavno dobilo prioritet, dok se kod nas reda afera za aferom i dok školstvo uništava našu budućnost - našu djecu i školuje za burzu, odnosno proizvodi škart, sad već od najavljene reforme "za milijardu dolara" izgleda diže ruke i njen autor, a "hvala-što-ste-me-to-pitali" ministar najavljuje nekakve promjene tek za 2004. "Griješiti se smije, ali se čekati ne smije" piše u papirima ministarstva o reformi. Nas, izgleda, čeka mješavina grešaka i čekanja, reagira Zdenko Petrinović.