Vjesnik: 12. 06. 2001.

Haiderov referendum podijelio vladajuću koaliciju

Vodeći političari Narodne stranke referendum ne drže »prikladnim instrumentom«, prije svega zbog činjenice da prijedlog ne precizira treba li se izjašnjavati o svim kandidatima za pristup Uniji ili pojednim državama

ZAGREB, 11. lipnja - Nakon što su prošlog tjedna Irci na referendumu odbili ratifikaciju Sporazuma iz Nice, bivši čelnik Slobodarske stranke i koruški poglavar Jörg Haider pozvao je na raspisivanje takvog referenduma i u Austriji. Odluka Iraca, ustvrdio je pritom Haider, pokazala je da se politika u Bruxellesu ne može provoditi mimo volje naroda.

Predvidivo, njegov je prijedlog bez kolebanja podržala Susanne Riess-Passer, sadašnja šefica stranke i vicekancelarica u koalicijskoj vladi s narodnjacima Wolfganga Schüssela. Haiderovim razlozima ona je dodala i za nju očitu »krizu povjerenja između EU i građana«. Držanje FPÖ-a rijetko je koga iznenadilo, s obzirom na činjenicu da ta stranka već dugo pokušava provesti referendum o proširenju Unije.

No, na izjave slobodarskih čelnika promptno je reagirala ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner. »Za Narodnu stranku, referendum ne dolazi u obzir«, rekla je šefica austrijske diplomacije, dodajući da se proširenje EU-a ne smije odlagati. Uostalom, Ferrero-Waldner kao i mnogi drugi u Austriji, smatra da Irci nisu glasovali protiv samoga proširenja nego su referendumom pokazali svoje bojazni da će velike države i dalje voditi glavnu riječ u poslovima Unije.

Ni ostali vodeći političari Narodne stranke referendum ne drže »prikladnim instrumentom«, prije svega zbog činjenice da prijedlog ne precizira treba li se izjašnjavati o svim kandidatima za pristup Uniji ili pojednim državama. Takvo glasovanje, upozoravaju, moglo bi trajno narušiti odnose sa zemljama Srednje i Istočne Europe.

Oporbeni socijaldemokrati, koji prema slobodarcima nemaju koalicijskih obzira, još su odlučnije istupili protiv onog što smatraju »jeftinim populizmom FPÖ-a«. Predsjednik stranke Alfred Gusenbauer nazvao je inicijativu o referendumu »superegoističnom«. Svaka europska država, obrazložio je, ima pravo uključiti se u proces europskog udruživanja i to im pravo ne može oduzeti nijedna država. Gusebauer je podsjetio da svojedobno to pravo ni Austriji nitko nije osporavao. (APA/R.I.)