Novi list: 12. 06. 2001.

Banski dvori, loža katastrofičara

Jelena Lovrić

Premijer Ivica Račan na posebnoj je konferenciji za novinare u petak izgrdio katastrofičare i dilere pesimizma. Svoj optimizam podupro je podacima o rastu proizvodnje, povećanim deviznim rezervama, smanjenju nelikvidnosti, porastu broja turista, stabiliziranju brodogradnje, velikim ulaganjima u malo poduzetništvo... Valjda je računao kako će tim uspjesima vječne nezadovoljnike i vladine kritičare definitivno razoružati.

Međutim, gotovo istoga se trena pokazalo da jake snage katastrofičara postoje i u Banskim dvorima. Tijekom vikenda javnost su zasule izjave najbližih Račanovih suradnika, redom ministara, do vrha nabijene crnim prognozama.

Prvo je zamjenik premijera, Goran Granić, odmah nakon što je asistirao Račanovom optimizmu, u intervjuu jednim novinama doslovce izjavio da se standard Hrvata do kraja mandata ove vlasti neće povećavati. Neće rasti plaće ni mirovine, i on ne želi u tom pogledu stvarati iluzije.

Potom je ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina potvrdila da će se zdravstveni standard jako rezati, da se za bolovanje do tri dana nadoknada neće plaćati, ali građani se, kaže, mogu dodatno osigurati. Njena je udarna poruka: Više ne možemo platiti zdravstveni standard kakav smo imali prije deset godina!

Onda je ministar rada i socijalne skrbi, Davorko Vidović, u opširnom intervjuu ovom listu obrazlagao da Hrvati više ne mogu računati na socijalnu sigurnost, kakvu su imali u socijalizmu, jer su se odlučili za kapitalizam. “Prekinimo s iluzijama socijalizma, zakoračili smo u tvrdi kapitalizam”, poručio je Vidović. Sve te zloguke najave izgovorene su otprilike istim tonom kojim su lani obećavali “bolji život svima...”

Podaci o kojima je obavijestio premijer, za javnost nemaju onaj značaj kakav imaju najave što su ih potom čuli od ministara. Ni rast proizvodnje ni uzlazne trendove u brodogradnji građani ne osjećaju kao nešto što se njih osobno i neposredno tiče. Ali ono o čemu su govorili ministri - nepovećavanje plaća i mirovina, rezanje zdravstvenih prava, ukidanje svake primisli o socijalnoj sigurnosti - sve to najizravnije se dotiče života svakog građanina. I nije moguće da ih itko razumije drugačije, nego kao najavu prave katastrofe. Unatoč Račanovim brodovima i deviznim rezervama! Crnim perspektivama nabijene ministarske izjave sasvim su poništile ono što je prethodno govorio premijer, njegov su optimizam učinile deplasiranim i smiješnim! Hoće li šef Vlade i za svoje suradnike reći da šire bezrazložni pesimizam, da su im izjave “neodgovorne i neutemeljene”, kako je prigovorio Vladinim kritičarima?