Večernji list: 12. 06. 2001.

S MINISTARSKOG VIJEĆA EU HRVATSKOJ PORUČENO DA NEĆE BITI UBRZANJA NJEZINA ULASKA U ČEKAONICU EU

Svađe zbog proširenja EU

Europska komisija neće popuštati pod pritiscima država članica, izjavio je nakon - tvrde indiskretne informacije - intenzivne svađe na zasjedanju Ministarskog vijeća EU povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

Jedina zemlja o kojoj nije bilo svađe jest Hrvatska, za koju je rečeno da je "općenito stabilna demokracija" sa "značajnim dosezima" u ustavnim reformama. Problem vlastima su "posljedice relativne gospodarske izolacije u prošlosti" s prognozom o ulaganju dodatnih napora za ispunjavanje ambicioznog plana reformi. Porast proizvodnje je "ohrabrujući", kao i ostali parametri, smatra EU revizija. Poruka Zagrebu jest prihvaćen stav da je "efektivna implementacija sporazuma preduvjet za svaku Unijinu procjenu perspektiva ulaska u Uniju", čime su se - do daljnjega - zaustavila neka nastojanja eurovlade i četiri-pet država članica o ubrzavanju ulaska Hrvatske u EU Čekaonicu.

Vanjskopolitički EU dvojac Patten-Solana na najbolji je način demantirao konstantne glasine o njihovu neslaganju, odolijevajući inzistiranjima nekoliko glavnih gradaova da u politici EU prema "zapadnom Balkanu" ipak učine presedane. To bi značilo da bi do sezone godišnjih odmora za BiH počela izrada Studije izvedivosti, dakle, podloge za otpočinjanje pregovaračkog prcesa: do kraja godine Albaniju uvesti u pregovore, a za koji tjedan održati prvi sastanak savjetodavne radne skupine za SR Jugoslaviju. U zaključicima su vidljivi tragovi okršaja prihvaćanjem kompromisa da su ti termini u redu "ako je to moguće".

Dodatni posao na redovnom sastanku Ministarskog vijeća stvorila je neplanirana točka dnevnog reda - pokušaj iznalaženja odgovora o sudbini Sporazuma iz Nice a nakon što su ga odbili irski glasači. "Sporazum se neće mijenjati jer su ga već ratificirale Danska i

LUXEMBOURG Lada Stipić-Niseteo