Večernji list: 12. 06. 2001.

NAKON ODBIJANJA SNP DA PRIHVATI ZAKON O SURADNJI S ICTY-jem, NA POTEZU JE SRBIJA

Milošević sam sebe šalje u Haag

Nakon odbijanja Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore da glasuje za Zakon o suradnji s Haaškim sudom, konačnu odluku o (ne)suradnji morat će donijeti vlast u Srbiji. Ona će to ovoga tjedna i učiniti, no još nije jasno na koji način.

Tri su modusa. Prvi je da Srbija prihvati Daytonski sporazum čime bi se učvrstio i stav da suradnja s Haagom mora biti potpuna, drugi je da Srbija prihvati Statut Haaškog suda koji bi se onda automatski primjenjivao.

- Postoji još jedan, veoma zanimljiv put do pune suradnje s Haagom - kaže potpredsjednik srbijanske Vlade Žarko Korać. - Kada je Milošević pisao sadašnji Ustav Srbije, u cilju razbijanja tadašnje SFRJ, napisan je članak po kojem Srbija ne mora primenjivati ni jednu odluku savezne države za koju smatra da nije u njezinu interesu! Kako u interesu Srbije nije nesuradnja s Haagom, može se dogoditi da Milošević bude izručen Haagu zahvaljujući upravo Ustavu koji je sam pisao.

Prema mišljenju velikog broja čelnika DOS-a, najviše otpora prema punoj suradnji s Haagom stiže upravo od osoba koje se plaše da bi i one mogle završiti na klupi u tome sudištu. Neke od njih su i veoma blizu srbijanskog i jugoslavenskog političkog vrha a neke, poput policijskog generala Vlastimira Đorđevića koji je prekjučer pobjegao u Moskvu, planiraju bijeg iz Srbije. Za razliku od njih, bar prema pisanju nekih jučerašnjih beogradskih novina, neki od optuženih za ratne zločine vraćaju se u Srbiju! Tako je, prema neslužbenim podacima, na jednoj svadbi u Valjevu proteklog vikenda bio i general Ratko Mladić!

BEOGRAD Milovan Nedeljkov