Vjesnik: 12. 06. 2001.

Poljska napušta tvrd stav o prodaji zemlje strancima

Poljska je vlada od Bruxellesa zahtijevala da im se prizna osamnaestogodišnje prijelazno razdoblje u kojem građani Europske unije ne bi mogli kupovati njena poljoprivredna zemljišta, zbog straha da bi Nijemci prionuli kupnji

VARŠAVA, 11. lipnja - Poljska bi mogla odustati od svojeg tvrdog stava u vezi s prodajom zemlje strancima, nagovijestio je poljski ministar vanjskih poslova Wladyslaw Bartoszewski. U interviewu koji je u ponedjeljak objavio njemački dnevnik Handelsblatt poljski se šef diplomacije izjasnio za izmjenu dosadašnjeg stava poljske vlade, koja je od Bruxellesa načelno zahtijevala da Poljskoj prizna osamnaestogodišnje prijelazno razdoblje u kojem građani Europske unije ne bi mogli kupovati njena poljoprivredna zemljišta. Poljaci strahuju da bi u protivnom Nijemci mogli masovno navaliti na kupnju jeftine zemlje, napose u zapadnim poljskim regijama koje su prije Drugog svjetskog rata pripadale Njemačkoj.

»Ako s jedne strane nastojimo privući strana ulaganja, a s druge govorimo da ne želimo prodavati zemlju, riječ je o proturječju koje moramo ispraviti«, izjavio je Bartoszewski za Handelsblatt, nazvavši dosadašnji stav poljskih pregovarača neharmoničnim. Poljski ministar opredijelio se istodobno za posebno tretiranje »čisto poljoprivrednih zemljišta koja su do 80 posto jeftinija nego na Zapadu i gdje najprije mora doći do izjednačavanja cijena«.

Pitanje prodaje zemlje strancima izaziva u poljskoj javnosti izuzetno velike emocije. U tradicionalno poljoprivrednoj naciji zemlja je za mnoge svetost, pri čemu ekonomska računica nužno ide u drugi plan. Prodavanje strancima zemlje predstavlja za Poljake, iz povijesnih razloga, velik psihološki problem, jer u nacionalnoj svijesti još nisu zacijelile rane iz prošlih stoljeća, kada su poljske granice svako malo bile mijenjane, a Poljsku su između sebe dijelili Nijemci, Rusi i Austrijanci. Poljska je stoga od svih zemalja kandidata za ulazak u EU zatražila najdulju zaštitu svojih nekretnina: petogodišnje razdoblje u kojem bi bilo ograničeno kupovanje nekretnina za investicije, te osamnaestogodišnje na poljoprivredna zemljišta.

Službenoj su Varšavi prije nekoliko dana raspoloženje pokvarili češki pregovarači, kad su neočekivano brzo pristali na uvjete Europske komisije, koja je svim kandidatima ponudila maksimalno sedmogodišnje prijelazno razdoblje. Bruxelles, naime, smatra da je to dovoljno dugo razdoblje da se niveliraju velike razlike u cijenama zemlje u EU i budućim članicama Unije. No unatoč naznakama da je spremna ići na kompromis, poljska vlada zapravo nema mnogo manevarskog prostora, jer bi poljski seljaci - koji se oštro protive popuštanju Uniji kad je riječ o zemlji - mogli s obzirom na svoju brojnost imati odlučujuću riječ u referendumu koji će biti organiziran uoči ulaska u EU.

Marko Olenković