Večernji list: 12. 06. 2001.

PRIJETI LI HSLS-u RASKOL

Koprivnički liberali traže Budišino povlačenje

Ivan Čehok: HSLS je u Splitu izgubio izbore, a ponaša se kao pobjednik

Najveće nezadovoljstvo aktualnom politikom HSLS-a ovih dana ključa u Koprivnici i otuda kreće inicijativa za interventno okupljanje. Koprivnički liberali, koji su do lokalnih izbora bili vrlo snažni, na izborima su doživjeli debakl, za što izravno okrivljuju vodstvo stranke, neprimjerene političke istupe čelnih ljudi, splitsko desničarenje i toleranciju koju šef stranke Dražen Budiša pokazuje prema tome. Iako se sastanak planira za drugi dio ovog tjedna, moguće je, čuli smo neslužbeno, i da bude pomaknut. Naime, ako bi Budiša bio voljan doći u Viroviticu, a to mu zbog obveza ne bi bilo moguće, inicijatori su spremni sastanak organizirati u prvom Budišinu slobodnom terminu.

Koprivnička lojalnost Budiši dovedena je u pitanje jer su izjave koje HSLS-u priskrbljuju negativan imidž ljude na terenu potpuno dezorijentirale. Nakana im je poručiti Budiši kako bi bilo bolje da se na saboru HSLS-a ne kandidira za još jedan predsjednički mandat u stranci i da te podružnice neće podržati struju Joška Kontića i Ivice Škarića. Štoviše, spremni su izaći iz stranke u slučaju da ta struja prevlada. Smatraju da bi bilo najkorisnije da središnja osoba u stranci već sada bude Đurđa Adlešić. Ivan Čehok, budući gradonačelnik Varaždina i uz Đurđu Adlešić jedan od rijetkih HSLS-ovih pobjednika na lokalnim izborima, kazao nam je da nije dobio poziv ni na kakav sastanak, ali da nije isključeno da se nešto priprema. No, vrlo otvoreno govori o tome da je nezadovoljan gibanjima u stranci, a posebno ulogom koju si je uzela glavna tajnica Dorica Nikolić.

- Ona bi trebala javnosti objavljivati stavove stranke, a ne nastupati kao da kreira politiku HSLS-a. Zbog nezadovoljstva koje u stranci postoji, hitno treba sazvati sjednicu Velikog vijeća HSLS-a. Ja sam, naime, protiv regionalnih sastančenja i unutarstrančarenja. Osjetljive teme treba otvoriti na stranačkom tijelu u kojem su zastupljeni svi - kaže Ivan Čehok, dodajući da su potpredsjednici stranke i Malo vijeće potpuno marginalizirani. - Ako se marginalizacija Malog vijeća nastavi, ja ću iz njega izaći.

Čehok dodaje i to da nije zadovoljan akcijom HSLS-a u Splitu. Po njegovu mišljenju, HSLS je tamo izgubio izbore, a ponaša se kao pobjednik. On, pak, kao izborni pobjednik smatra da ima pravo reći da vodstva svih županijskih organizacija u kojima je postignut slab izborni rezultat trebaju bez odgađanja snositi odgovornost.

Mladenka Šarić

Sazvan dramatičan sastanak u Virovitici

Nezadovoljni razvojem situacije u stranci, istupima predsjednika Dražena Budiše i zaoštravanjem sukoba s drugim strankama petorke, predsjednici županijskih vijeća HSLS-a deset kontinentalnih županija ovaj će tjedan održati sastanak u Virovitici. Prema neslužbenim informacijama, odnosno predsjedniku jedne županijske organizacije HSLS-a, uz Budišu bit će pozvani svi predsjednici županijskih vijeća i saborski zastupnici HSLS-a, a sastanak bi se trebao održati sutra ili najkasnije prekosutra.

Prema tvrdnjama našeg izvora, kontinentalni dio HSLS-a više ne želi mirno promatrati rastakanje stranke i njezinu, retorikom istaknutih članova, u posljednje vrijeme sve očitiju podjelu na sjeverne i južne liberale.

Osim dramatičnih unutarstranačkih sukoba, kako doznajemo, glavna će tema HSLS-ova virovitičkog summita biti detaljna analiza rezultata lokalnih izbora i uzroka sve očitijeg pada popularnosti HSLS-a među biračima. Premda naš izvor to ne želi potvrditi, a ni opovrgnuti, virovitički sastanak liberala pokušaj je discipliniranja Budiše i njemu vjernih stranačkih čelnika da prekinu sa sukobima s SDP-om i ostalim partnerima te zagovaranjem izlaska iz koalicije. (R. M.)