Slobodna Dalmacija: 12. 06. 2001.

ŠTO HRVATSKA MOŽE OČEKIVATI OD NOVE BERLUSCONIJEVE VLADE

Fini(li) su bali

Dok se moglo očekivati da će dosadašnja vlada progledati kroz prste nekim hrvatskim potezima, buduća to zasigurno neće činiti. Ključnu ulogu bi mogao imati potpredsjednik vlade i čelnik Nacionalnog saveza (bivša neofašistička MSI) Gianfranco Fini

Piše: Silvije TOMAŠEVIĆ

RIM — Prva odluka nove talijanske vlade, koalicije desnog centra premijera Silvija Belrusconija, koja je prisegnula u ponedjeljak pred predsjednikom talijanske Republike Carlom Azegliom Ciampijem u predsjedničkoj palači Quirinalu, bila je izmjena zakona kojim se uvode još dva ministarstva s lisnicom. Umjesto 12 sada će biti 14 ministarstava s lisnicom. Zajedno s predsjednikom i potpredsjednikom nova vlada ima 24 ministra, od kojih su samo dvije žene.

Dvojica ministara, Gerolamo Sirchia (nestranački ministar zdravstva) i Maurizio Gasparri (član Nacionalnog saveza, ministar kumunikacija), prisegli su kasnije, nakon što je vlada održala prvu sjednicu i izmijenila zakon. Najmlađa ministrica je Stefania Prestigiacomo iz pokreta Naprijed Italijo (35 godina), a najstariji ministar za Talijane u inozemstvu je Mirko Tremaglia (75 godina).

Što Hrvatska može očekivati od te 59. vlade Republike Italije? Od ministra vanjskih poslova Renata Ruggiera, bivšeg direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji je jedan od petero članova vlade koji nisu članovi stranaka, može očekivati potporu u težnjama za ulaskom u Europsku uniju. Njegov pogled na međunarodnu politiku i posebno europsku je vrlo širok i suvremen, te je zasigurno u vladi desnice jamstvo za nastavak europskih procesa.

Općenito na držanje Rima prema Hrvatskoj utjecat će držanje Zagreba prema talijanskoj manjini. Kako će se prema Hrvatskoj držati potpredsjednik vlade i čelnik Nacionalnog saveza (bivša neofašistička MSI) Gianfranco Fini? Spomenimo da je Fini bio u Beogradu kada se počela raspadati Jugoslavija te mu je tada srbijanski čelnik Slobodan Milošević ponudio Istru. Milošević i njegovi su tada nudili talijanskoj desnici Istru u zamjenu za potporu u stvaranju velike Srbije. "Bit ćemo dobri susjedi", govorili su beogradski čelnici talijanskim gostima, a još 1994. godine je u jednom razgovoru za list Tempo, koji su čitali ljudi koji glasuju za desnicu, a na čelu lista je bio Gianni Letta, glavni Berlusconijev savjetnik, Dobrica Ćosić otvoreno nudio Italiji Istru.

Nakon pada Berlinskog zida Fini je s pijukom htio srušiti i zid koji dijeli Goriziju od Nove Gorice, a u Tršćanskom zaljevu je s jedne jedrilice u more bacao boce u kojima je pisalo "Vratit ćemo se", a što je bilo namijenjeno Istranima, ali je morska struja odnijela boce na talijansku obalu. Tremaglia je trebao biti ministar za dijasporu i u prvoj Berlusconijevoj vladi ali je veto na njegovo imenovanje stavio tadašnji predsjednik Republike Oscar Luigi Scalfaro. Razlog takvu Scalfarovu potezu jest što je Tremaglia bio u redovima vojske republike Salo’, koju je osnovao Mussolini na sjeveru Italije poslije kapitulacije Italije. Tremaglia je bio poslije Drugog svjetskog rata u zatvoru kao član Mussolinijevih snaga, te je bio jedan od osnivača MSI-ja, neofašističkog pokreta.

Naravno, svijet se izmijenio, a izmijenilo se i talijansko držanje prema istočnim zemljama. Ipak treba kazati da će vjerojatno nova vlada biti opreznija na svaki hrvatski potez prema talijanskoj manjini. Dok se moglo očekivati da će dosadašnja vlada progladati kroz prste nekim hrvatskim potezima (od pucanja po ribaricama do svađe oko dvojezičnosti ili oko nekih gospodarskih odluka) buduća to zasigurno neće činiti. Na držanje vlade će utjecati i ministar ekonomije Giulio Tremonti, član pokreta Naprijed Italijo, koji je već kazao da EU prije proširenja na istok mora voditi računa o zaostalim regijama u zemljama 15-orice.