Vjesnik: 13. 06. 2001.

Štrajk javnih službenika 21. lipnja

ZAGREB, 12. lipnja - Sindikati javnih službi prosvjedovat će 21. lipnja na Trgu bana Jelačića zbog smanjenja plaća. Također će zatražiti odgovornost Vlade za niz neodgovornih poteza koje je povukla. Istaknuto je to na konferenciji za novinare u utorak koju su održali čelnici sindikata znanosti i visokog obrazovanja, zdravstva, osnovnoga i srednjeg školstva, medicinskih sestara, te socijalne skrbi.

»Štrajkom ćemo izraziti nezadovoljstvo 100.000 javnih službenika Vladinim jednostranim uređivanjem materijalnih prava«, rekao je Dalimir Kuba, predsjednik Matice sindikata javnih službi. »S prosvjeda, na koji pozivamo i one kojima se plaće nisu snizile, uputit ćemo pisma svim dužnosnicima koji su sudjelovali u tom fijasku koji se slomio preko leđa nedužnih hrvatskih radnika«, najavio je Vilim Ribić, potpredsjednik Matice, dodavši da premijer Ivica Račan i Vlada moraju odgovarati za višemjesečno obmanjivanje javnosti. »Tvrdili su da plaće neće padati, ili da će pasti samo onima koji su imali neopravdane dodatke, a to je bila obmana«, ustvrdio je on.

Kuba je pokazao je pismo zamjenika premijera Gorana Granića, u kojem se navodi da Vlada priprema platformu za pregovore i traži od sindikata dogovaranje o pregovaračkom timu. »Ta garnitura vlasti nema moralno pravo na fleksibilizaciju radnih prava«, rekao je Ribić.

Anuška Fjorović