Vjesnik: 13. 06. 2001.

Udrugama trećina novca iz 1999. godine

Ove godine sve udruge dobivaju iz proračuna ukupno 15 milijuna kuna / Mnoge udruge smatraju ta sredstva nedostatnim i žele preraspodjelu/ Ministarstvu se zamjera da novac stiže tek krajem godine pa udruge moraju cijelu godinu živjeti »na kredit«

ZAGREB, 12. lipnja - Kako su proračunska sredstava za financiranje braniteljskih udruga u prošloj i ovoj godini drastično smanjena, u pojedinim braniteljskim udrugama tvrde kako je sve upitniji opstanak nekih od njih, odnosno da će novac za svoj rad morati namaknuti i iz drugih izvora, ne oslanjajući se samo na onaj proračunski.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ove će godine za rad braniteljskih udruga utrošiti 15,57 milijuna kuna, što je samo trećina ukupnih sredstava što su ih za svoj rad udruge potrošile, primjerice, godine 1999., kada je za njihov rad dodijeljeno 44,44 milijuna kuna. Najmanje je sredstava iz hrvatskog proračuna za rad udruga bilo izdvojeno prošle godine, samo oko 10,65 milijuna kuna.

Drastičan pad sredstava namijenjenih za financiranje udruga spominjao se i u učestalim sukobima Ministarstva hrvatskih branitelja s pojedinim udrugama, od kojih su neke tokom cijele godine živjele »na kredit«, u nadi da će krajem godine dobiti novac i platiti najamnine i račune. Tako je, primjerice, tek krajem prošle godine jedna od najvećih braniteljskih udruga - Hrvatski ratni vojnih invalida Domovinskog rata, Hvidra - dobila naknadno oko 600.000 kuna, što su za 20 županijskih i više od 100 općinskih organizacija, bila nedostatna sredstva.

Iako su do kraja 1998. godine pojedine udruge dobivale financijsku pomoć uglavnom od Ministarstva obrane, a pojedine udruge i neposredno s pozicija državnog proračuna, sustavno financiranje udruga počelo je tek sredinom 1998. godine, kad je Hrvatski sabor donio odluku o mjerilima za određivanje udruga čija je djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku.

Iako je broj braniteljskih udruga znatno veći od registrirane 24, samo će upravo te ove godine dobiti proračunska sredstva za svoj rad. Tako će ove godine iz proračuna najviše dobiti Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata, i to 2,07 milijuna kuna ili 87 posto tražene svote. Zatim slijedi zajednica Udruga udovica Hrvatskih branitelja sa 1,65 milijuna kuna, što također iznosi 87 posto traženih sredstava. Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata dobiva 1,9 milijuna što je 40 posto traženih sredstava. Slijedi Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata sa milijun kuna ili 55 posto traženih sredstava.

Zanimljivo je da će Hvidra kao najveća udruga Domovinskog rata dobiti tek 1,07 milijuna kuna ili manje od polovicu traženih sredstava.

Najveći dio novca odobren je za konkretne programe, za konvencije, obilježavanje obljetnica, blagdana, humanitarne, kulturne te sportske aktivnosti. Iako u Ministarstvu branitelja ističu da je 13 od predviđenih 15 milijuna kuna već dodijeljeno, u nekim udrugama ističu kako još nisu dobili ni lipe, ali kako će neke od njih postojati i bez tih sredstava, na koja se ne mogu oslanjati. Barem ne onda kad su im potrebna.

Anita Poljak