Novi list: 13. 06. 2001.

PROBLEMI LOKALNIH VLASTI USTUKNULI NA VLADI PRED PRORAČUNSKIM MANJKOM

Hrvatska s praznom kasom čeka MMF

Vlada će morati dodatno kresati socijalna prava. MUP i MORH povećali izdatke za plaće

ZAGREB - Vlada strahuje da će doći u pitanje nastavak reformi u Hrvatskoj ako uskoro dodatno ne skreše brojna socijalna prava. U prvoj polovici ove godine, naime, Banski dvori nisu uspjeli posve obuzdati proračunsku potrošnju koja je, unatoč štednji i novim restrikcijama, i dalje daleko veća nego što je Hrvatska može podnijeti. Banski dvori također se boje da će dobiti lošu ocjenu od misije MMF-a koja bi za nekoliko tjedana trebala doći u redoviti posjet Hrvatskoj, da bi provjerila kako Vlada ispunjava zadaće na koje se sama obavezala u dogovoru sa svjetskim financijskim policajcem.

To je i osnovni razlog, prema informacijama koje je dobio naš list, zašto je premijer Ivica Račan u ponedjeljak navečer, na sastanku petorke u Banskim dvorima, skrenuo pažnju šefova vladajućih stranaka s problema u stvaranju lokalnih koalicija na problem sve većeg manjka novca u državnom proračunu. Prema onome što je procurilo sa sastanka, petorka smatra da Hrvatska nema drugog izlaza nego držati se sporazuma s MMF-om i ispuniti njegove teške zahtjeve kako nastavak reformi ne bi došao u pitanje.

U prva četiri mjeseca ove godine, proračunski deficit popeo se na 3,6 milijardi kuna, što je, prema mišljenju financijskih stručnjaka, zabrinjavajuće. Novac u proračun, koji ove godine iznosi 49,7 milijardi kuna, pritječe daleko sporije nego što se troši, uglavnom zato što je izostala privatizacija javnih poduzeća - prije svega Hrvatskog telekoma - od čega je Vlada planirala ubrati 7,9 milijardi kuna, odnosno 16 posto proračunskih prihoda. Da bi popunila tu prazninu, Vlada se od početka godine ubrzano zadužuje u inozemstvu, pa je ministar financija Mato Crkvenac već dvaput prodavao državne obveznice na tržištu Europske unije i Japana.

Drugi je problern što ni planirano 10-postotno smanjenje mase plaća za državne i javne službe ne ide po planu. Ministar financija je na prošlotjednoj sjednici Vlade upozorio da su smanjenjem plaća za sedam posto državnim službama, javnim službama i državnim dužnosnicima, ispunjena samo prva tri uvjeta za to. Crkvenac je upozorio kako treba ispuniti još četiri dodatna teška uvjeta, ali ih nije uspio izgovoriti, jer ga je, naočigled cijele javnosti, nervozno prekinuo premijer Račan, što govori o osjetljivosti tog pitanja.

Crkvenac je stigao reći samo to da Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova nisu učinili dovoljno da bi smanjili troškove za plaće. Poznato je da bi u sljedećih nekoliko godina ta dva ministarstva morala smanjiti broj zaposlenih za oko 20.000, a njih se mora i zbrinuti. No, kako se nešlužbeno doznaje, Radoševo i Lučinovo ministarstvo nisu smanjili troškove za zaposlene, nego su ih i povećali, pa su u prva četiri mjeseca za plaće potrošili sumu koja je predviđena gotovo za cijelu prvu polovinu godine. Do toga je došlo i zato što su MUP i MORH počeli isplaćivati veće dodatke na plaće, za rad u teškim okolnostima, što im dopuštaju novi propisi za državne službe, ali paralelno s time nisu krenuli u kresanje broja zaposlenih, jer je to vrlo delikatan posao.

B. PODGORNIK