Vjesnik: 13. 06. 2001.

Sankcije Ružmanu, Bišćanu, Karamarku i Cvrku?

Glavni krivci za propuste u splitskoj vojarni Dračevac, gdje je nedavno izvrijeđan i izviždan šef države Stjepan Mesić, prema pouzdanu izboru, je vojna protuobavještajna služba SIS i UNS-ova Služba osiguranja Predsjednika pri UNS-u / Splitski je SIS dostavio prosudbu stanja sigurnosti zagrebačkim kolegama, no ona do Ureda Predsjednika nije došla / Krivnju snosi i Vojna policija na čelu s Matom Laušićem, jer je u vojarnu pustila ljude bez pozivnica, među kojima i Luku Podruga i Mirka Čondića, koje se neizravno optužuje za ispad

ZAGREB, 12. lipnja - Iako to službeno još nije potvrđeno, u utorak iz izvora bliskih saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost doznajemo da su glavni krivci za propuste u splitskoj vojarni Dračevac - gdje je nedavno izvrijeđan i izviždan šef države Stjepan Mesić - vojna protuobavještajna služba SIS i UNS-ova Služba osiguranja Predsjednika pri UNS-u.

Naime, splitski SIS je, kako doznajemo, dostavio prosudbu stanja sigurnosti uoči Mesićeva posjeta vojarni svojim zagrebačkim kolegama, no zagrebačka Uprava SIS-a to je izvješće »zatajila« i ono do Ureda Predsjednika - nije došlo. U čitavoj zavrzlami, izazvanoj lošom komunikacijom među tajnim službama uoči Mesićeva odlaska u Dračevac, »zatajio« je, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, i Tomislav Karamarko, šef UNS-a, krovne obavještajne zajednice, jer nije na vrijeme zatražio sporno izvješće i prosudbu Mesićeve sigurnosti od Mladena Ružmana, pomoćnika ministra obrane za sigurnosne službe.

Otvara se pitanje zašto je Karamarko, kojeg inače javnost prepoznaje kao »Mesićeva čovjeka«, zakazao i time omogućio ministru obrane Jozi Radošu da se »pravda« i »izvlači« upravo na to da on kao šef UNS-a nije na vrijeme odradio svoj posao? Naime, iz izvora bliskih Odboru doznajemo da se Radoš na sastanku u vili Weiss pozivao baš na Karamarkove propuste, što je, priznaju, doista i utemeljeno, jer je prvi čovjek UNS-a u splitskom slučaju - zakazao. Zašto, tek se treba ustanoviti, no procjenjuje se da bi ga predsjednik Mesić mogao zbog toga kazniti smjenom s dužnosti koju sada obnaša.

Kako sada stvari stoje, Mesić će, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, do kraja ustrajati u kažnjavanju odgovornih za uvrede koje je doživio u Dračevcu, a govori se da bi zbog toga svoje dužnosti trebali napustiti i Mladen Ružman, Radošev pomoćnik za sigurnosne službe i Davor Bišćan, načelnik uprave SIS-a, ali i Zoran Cvrk, načelnik Stožera osiguranja Predsjednika koji djeluje pri UNS-u.

Valja podsjetiti da, ako do toga i dođe, Ružmana može razriješiti jedino Vlada, a nikako Predsjednik koji može »samo« smijeniti Karamarka i Cvrka.

Ministar obrane Radoš i njegovi suradnici na burnom su sastanku u vili na Prekrižju, kako doznajemo, odgovornost sa SIS-a prebacivali na Službu osiguranja Predsjednika pri UNS-u, što je, čini se, samo djelomično točno jer SIS na kraju ipak mora dokazati zašto splitsku prosudbu Mesićeve sigurnosti nisu dostavili Pantovčaku.

U čitavoj zavrzlami oko odgovornosti tajnih službi zbog slučaja Dračevac nemalu krivnju snosi i Vojna policija na čelu s Matom Laušićem, tvrde naši izvori - sudionici sastanka na Prekrižju, jer je »u krug vojarne pustila ljude bez pozivnica, poput Luke Podruga iz splitskog HČSP-a, te pukovnika Mirka Čondića, predsjednika Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, koje se neizravno okrivljuje za uvrede na Mesićev račun i zviždanja«.

Iako je puna četiri sata raspravljano tko je gdje pogriješio, i makar je to trebalo dokazati i videosnimkama, naši izvori tvrde kako su SIS-ove snimke dale »samo segmentarnu i nepreciznu sliku splitskih događanja«. Zanimljivo je da je predsjednica saborskog Odbora Đurđa Adlešić na sastanak Odbora pozvala čelnike HSLS-a i HNS-a Dražena Budišu i Vesnu Pusić koji su na sastanku samo »uspjeli zahvaliti na pozivu«. Prvi liberal je, naime, nakon splitskih događanja, javnost zbunio izjavom da je SIS dostavio prosudbu Mesićeve sigurnosti njegovu Uredu, a čelnica je narodnjaka tvrdila da to tako nije. No vlastite oprečne tvrdnje njih dvoje u vili na Prekrižju nisu potezali, a nekim sudionicima sastanka zapelo je za oko i to da Adlešić svoga stranačkog šefa Budišu nije pitala otkud zna da je izvješće SIS-a poslano predsjedniku Mesiću? Navodno je HSLS-ovim predstavnicima na sastanku zamjereno i to što »si je ministar Radoš uzeo za pravo da oduzme riječ generalu Petru Stipetiću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, na što Đurđa Adlešić nije reagirala«.

U svakom slučaju, jedini koji nisu zakazali u slučaju Dračevac zasad su, čini se, SZUP i Glavni stožer Oružanih snaga. Kako će se dalje situacija razvijati i tko će na kraju snositi sankcije, pa i po cijenu ostavki ili smjene s ključnih obavještajnih pozicija, znat će se tek kad Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prihvati zaključke kojih zasad još nema. Burna je četverosatna sjednica, kako doznajemo, naprasno prekinuta i uskoro bi se trebala nastaviti.

Miroslava Rožanković