Slobodna Dalmacija: 13. 06. 2001.

HSP 1861.: UN ZA PARAGU PREPORUČAVA ODŠTETU

ZAGREB - Odbor za ljudska prava UN-a proglasio je Republiku Hrvatsku kršiteljem Odredbi Međunarodnog ugovora o građanskim i političkim pravima u slučaju Dobroslava Parage, predsjednika Hrvatske stranke prava 1861., objavljeno je na presici stranke u utorak. Državi se, slijedom te odluke, preporuča dati odštetu Paragi, u protivnom bi se na idućoj sjednici Glavne skupštine UN-a mogla naći na listi zemalja u kojima se krše ljudska prava.

Paraga se Odboru obratio 1996., a u izvještaju je naveo ubojstvo Ante Paradžika, brojna uhićenja koja su mu se dogodila u stranim državama, nezakonito duge sudske procese, te oduzimanje političke stranke administrativnim putem. Odbor je utvrdio da je Paraga zaista bio žrtva nezakonitog oduzimanja slobode te pretjeranog kašnjenja sudskih postupaka.

Predsjednik HSP-a 1861. rekao je kako je odluka UN-a "povijesni presedan", budući da ni jedan građanin RH nikada nije ni proveo, a kamoli uspješno okončao, ovakav postupak. On je, međutim, izrazio sumnju da će se RH pridržavati preporuke Odbora:

- Dokument je stigao 4. travnja ove godine i do danas ga nitko nije objavio - rekao je Paraga

N. ŠKARIČIĆ