Večernji list: 14. 06. 2001.

VLADA PRED KADROVSKIM PROMJENAMA

Ministar Ivanišević dao ostavku!

Neslužbeno: pred ostavkom i ministar Kraljević

Ako se koalicija održi, premijer će se upustiti u rekonstrukciju, ali ne drastičnu

Ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević podnio je ostavku premijeru Ivici Račanu, a premijer je o tome jučer obavijestio članove užeg kabineta. Ivaniševićeva ostavka nije veliko iznenađenje, s obzirom na to da je u medijima u više navrata najavljivana gotovo kao da se za to pripremao teren. U pozadini ostavke uglavnom se spominjalo ministrovo zdravstveno stanje. Nedavno je bio operiran i uzeo nekoliko tjedana za oporavak. No ministar Ivanišević bio je nudio ostavku premijeru i mjesecima ranije, kad se Vlada našla pod pritiskom zbog nekih zakonskih projekata. Ivanišević je već tada bio spreman uzeti ulogu žrtrvenog jarca, no premijer ga se nije želio odreći.

Stoga ne iznenađuje ni što je premijer jučer svojim najbližim suradnicima najavio neke kadrovske promjene u Vladi. Uz ostavku koju mu je u ponedjeljak i u pismenoj formi uručio dosadašnji ministar europskih integracija Ivan Jakovčić, premijer će sada dakle imati dva ispražnjena mjesta u Vladi.

Nepotvrđena je informacija da je šef HSLS-a Dražen Budiša sada spreman odreći se usluga jednog ministra iz svoje stranke. Riječ je o ministru koji se našao u mnogim sukobima unutar krugova stručnjaka koje pokriva njegov resor. Pretpostavka je da je posrijedi ministar znanosti dr. Hrvoje Kraljević, o kojem unutar Vlade postoje i vrlo pozitivna mišljenja, pogotovo u pogledu njegove marljivosti i poštenja.

Ako bi koalicijske stranke bile spremne na promjene i u sastavu ministara unutar vlastitih redova, Račanu bi se proširio manevarski prostor za rekonstrukciju. Procjene su iz Vladinih krugova da promjene u sastavu Vlade ipak neće biti široke. Nije izgledno ni da bi se premijer odrekao nekih ključnih ministara iz vlastite stranke, poput potpredsjednika za gospodarstvo Slavka Linića i ministra financija dr. Mate Crkvenca, iako im se u određenim trenucima suprotstavio.

Rekonstrukcijom bi premijer odgovorio na neka očekivanja stvorena prijašnjim najavama o mogućim promjenama Vlade nakon lokalnih izbora. Ako bi premijer ostao kod toga da sada obavi djelomičnu rekonstrukciju, odnosno ako bi se koalicija održala unatoč napetostima u odnosima SDP-a i HSLS-a, Vlada bi u djelomičnom kadrovskom osvježavanju možda mogla s novim elanom nastaviti planirane reforme. U toku je i ekipiranje ureda u Banskim dvorima s dva stručnjaka ekonomista, no to će po svoj prilici biti posve nova imena, mladi ljudi netom završenog školovanja.

Deana Knežević

OSTAVCI MINISTRA PRETHODILA JE OSTAVKA NJEGOVA ZAMJENIKA

Ministarstvo pravosuđa ostalo bez šefova

Prije samo tjedan dana premijer je Račan oštro opovrgnuo novinsku vijest da je ministar Ivanišević podnio ostavku. No špekulacije su se ipak potvrdile, a svoj je odlazak Ivanišević na određeni način najavio i među suradnicima u Ministarstvu. Ministar, koji je bio među popularnijima na početku mandata, kasnije se suočio s napadima s raznih strana i iz raznih motiva, no vjerojatno je bolest ipak najvažniji razlog zbog kojeg odlazi. Premijer i njegovi koalicijski partneri naći će se pred teškim zadatkom, jer ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave ostalo je već i bez zamjenika ministra, nakon što je ostavku dao Ranko Marijan.

Račan je i Marijanu nudio mjesto ministra, očito znajući da Ivanišević ozbiljno namjerava otići. Marijan je to u tom trenutku odbio, ali pitanje je bi li sada ipak prihvatio. K tomu, Račan ga je svakako želio zadržati u Vladinu timu. Prema nekim informacijama iz tih krugova, koalicija zasad nema ideja o tome tko bi mogao zamijeniti Ivaniševića i Marijana. Prema koalicijskom dogovoru, to bi mjesto i dalje trebalo biti SDP-ovo, no ako zaista bude šire rekonstrukcije Vlade, moguće su i druge opcije.

Sve špekulacije o novim imenima u resoru pravosuđa i uprave čine se zasad preuranjenima, jer zaista i neće biti lako naći osobe koje će prihvatiti i stručna, pravnička javnost i koje će moći funkcionirati kao dio Vladina tima. Dr. Ivo Josipović, s čijim se imenom špekuliralo, kaže kako o tome nema govora, a pitanje je kako bi suci i profesori reagirali na imenovanje političara koji dolaze iz pravne struke, kao što su Ingrid Antičević-Marinović ili Luka Trconić. (sp)