Večernji list: 14. 06. 2001.

Medicinskim sestrama plaće manje i do 1000 kuna

Dogovara se da medicinske sestre koje rade s najtežim pacijentima ipak dobivaju poseban dodatak

Zbog štednje državnog novca i najavljenog smanjenja plaća zdravstvenim djelatnicima oko 27.000 medicinskih sestara u Hrvatskoj sutra će primiti plaću umanjenu od osam do 17 posto. To znači da će, primjerice, medicinske sestre u KBC-u Rebro, vodećem kliničkom centru u zemlji, primiti od 700 do 1000 kuna manju plaću. Njihova osnovna plaća dosad je bila oko 2.300 kuna, a s bolničkim dežurstvima dobiju i do 3.500.

- Nedopustivo je da nam se plaće toliko smanjuju jer radimo zahtjevan posao. Ta mjera djeluje destimulativno na naše sestre koje su 24 sata uz pacijente. Zahvalne smo našoj ravnateljici što nas je poduprla - ističu medicinske sestre u KBC-u Rebro.

- Mi se u ovom trenutku moramo držati zakona i naputka Ministarstva zdravstva, koji je počeo kružiti u utorak, a koji znači isplatu plaća po novim koeficijentima. No obavijestili smo Vladu, upozoravamo na moguće nezadovoljstvo pojedinih skupina naših djelatnika novim plaćama. Također, izražavamo nadu u moguće korekcije plaća u zdravstvu i KBC-u Zagreb. Za to je, kako nam se čini, Vlada ostavila stanovit prostor, a osobito u sklopu novoga kolektivnog ugovora - kazala je prof. dr. sc. Santa Večerina Volić, ravnateljica KBC-a Zagreb, u sklopu kojega je i Rebro.

Dr. Ante Barbir, pomoćnik ministrice zdravstva, jučer je razgovarao sa sindikatom medicinskih sestara. Zaključili su da se za najteže poslove - rad sa sidašima, oboljelima od hepatitisa B i C, teškim neurološkim pacijentima i dr. - na niske koeficijente doda poseban dodatak za obavljeni posao, a njegov postatak utvrdio bi se naknadno. S tim će prijedlogom upoznati Vladu, kazao je dr. Barbir, a on će novi sastanak sa sindikatima medicinskih sestara održati najvjerojatnije u petak.

G. Rebić