Vjesnik: 14. 06. 2001.

Novinari najprije pozvani pa istjerani s promocije u MORH-u

Na opće zaprepaštenje, nakon kraćih pozdravnih govora od novinara zatraženo da napuste dvoranu, na zahtjev zamjenika načelnika Uprave za programiranje Brezovca

ZAGREB, 13. lipnja - Unatoč pozivu koji im je dan prije poslalo Ministarstvo obrane, novinari su ostali uskraćeni za bilo kakvu ocjenu sadržaja pa i za objašnjenje razloga zašto je hrvatsko-američka ekspertna skupina punih pet mjeseci radila analizu budućih troškova Ministarstva. Rezime je to neugodne situacije koja se u srijedu dogodila u prostorijama MORH-a u povodu predstvljanja Studije o upravljanju resursima obrane.

Na opće zaprepaštenje novinara, nakon kraćih pozdravnih govora voditelja hrvatskog i američkog dijela tima koji je radio na Studiji, djelatnici Ureda Ministarstva obrane za odnose s javnošću zatražili su od predstavnika medija da napuste dvoranu. Kako je rečeno, novinari ne mogu pratiti promociju Studije već se moraju zadovoljiti priopćenjem.

Na zahtjev novinara elektronskih medija da ministar obrane Jozo Radoš ili voditelj hrvatskog dijela skupine, zamjenik načelnika Uprave za programiranje Zoran Brezovac, poslije prezentacije ocijeni rad skupine, djelatnica odnosa s javnošću rekla je da neće biti nikakvih izjava. Od nje smo saznali da je to zahtijevao upravo Brezovac.

»Očito je došlo do neke pogreške. Koliko znam, doista se radilo o Brezovčevom zahtjevu koji su poštovali moji suradnici. Međutim, ako su novinari bili pozvani, naknadne promjene bile su potpuno nepotrebne«, izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane, brigadir Dušan Viro. Stvar je, prema njegovim riječima, očito bila loše zamišljena pa javnost na vrijeme nije dobila potrebne informacije.

Iz Virina ureda poslijepodne je ipak stigla isprika novinarima zbog nesporazuma. Inače, u prvih desetak minuta novinarima je objašnjeno da je Studiju izradila hrvatsko-američka ekspertna skupina djelatnika MORH-a, analitičara za analize i vrednovanje programa američkog ministarstva obrane i Instituta za obrambene analize američke vlade. Ipak smo saznali kako je riječ o Studiji koja omogućuje racionalizaciju u planiranju troškova obrane, a to znači i točnije određivanje proračunskog iznosa za obranu. Uz to, djelatnici MORH-a točno će znati i kad je najbolje investirati u obranu. Studija je pokazala da se u Ministarstvu obrane od 2001. do 2004. može uštedjeti čak 2,4 milijarde kuna. Studija o upravljanju obrambenim resursima u SAD-u postoji već sedam godina, a američki tim stručnjaka sudjelovao je u njenoj izradi u više od 20 zemalja Europe, Južne Amerike, Srednjeg istoka i Azije«, istaknuo je voditelj američkog tima, Gary Morgan. Dodao je da se Studija u hrvatskom slučaju prvenstveno bavila analizom troškova, koja je nepovoljna. Najavio je seminar o procesu donošenja odluka, koji će se održati početkom sljedećeg tjedna.

U Ministarstvu obrane zadovoljni su jer se sudjelovanjem u izradi Studije osposobio dio njihovih zaposlenika za rad na tzv. analitičkom modelu za bolje planiranje resursa obrane. Studijom će se, rekli su, približiti i uskladiti domaći sustav upravljanja obrambenim resursima s onim koji se primjenjuje u zapadnoeuropskim zemljama i u ostalim članicama NATO-saveza. Uz ministra Radoša, na predstavljanju Studije bio je i američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin.

Mile Franičević