Vjesnik: 14. 06. 2001.

Na Brdu kod Kranja se odlučuje o sudbini jugoistoka Europe?

Brdo kod Kranja, od vremena austrijskih careva, jugoslavenskog regenta Pavla Karađorđevića, Josipa Broza Tita, mjesto je gdje se stvarala i očito i dalje stvara povijest, pa politički analitičari očekuju da bi George Bush i Vladimir Putin mogli u subotu ponuditi rješenja za dugoročnu stabilizaciju jugoistoka Europe

ZAGREB, 13. lipnja - Dva dana uoči susreta američkog i ruskog predsjednika Ljubljana sve više postaje »zatvoreni grad«. Dugačke kolone na hrvatsko-slovenskoj granici i višesatna čekanja za ulaz u Sloveniju ukazuju da se mjere osiguranja provode i mnogo prije glavnog grada Slovenije, a na ulicama Ljubljane ovih dana patrolira već 2000 policajaca koji će osiguravati skup.

U Ljubljanu su Amerikanci dopremili tone opreme potrebne pripadnicima američkog osiguranja predsjednika Busha. U subotu će biti zatvoren promet na cesti Ljubljana-Kranj, a vrijedit će i posebna regulacija prometa u samom gradu. Avionski promet bit će preusmjeren na Zagreb, a gotovo 2000 akreditiranih novinara morat će još u ranim jutarnjim satima doći do Brda kod Kranja, gdje će se susret održati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u Ljubljanu iz Kine, dok će američki predsjednik George Bush doći iz Varšave. Obojica će odmah otići na Brdo kod Kranja, i u ranim poslijepodnevnim satima predviđen je susret sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i premijerom Janezom Drnovšekom. Nakon toga, protokol predviđa razgovor dvojice predsjednika, koji bi trebao trajati dva i pol sata, a oko 17 sati Putin i Bush trebali bi se obratiti novinarima.

George Bush odmah će napustiti Ljubljanu i vratiti se u SAD, dok organizatori nastoje od Kremlja dobiti suglasnost da Putin ostane još i u nedjelju.

Sve do srijede, organizatori nisu službeno objavili da će se dvojica predsjednika sastati na Brdu kod Kranja, iako su novinari to »otkrili« prateći brojne automobile koji su prevozili američku i rusku informatičku opremu prema trideset kilometara udaljenom Brdu od glavnog grada Slovenije. Više od 500 godina stari zamak, koji je u svojoj dugoj povijesti promijenio niz vladara i ugostio veliki broj uglednika, najidealnije je mjesto za američko-ruski sastanak na vrhu jer pruža mogućnost maksimalnog osiguranja, a i uvjeti su gotovo idealni za organizaciju susreta.

Ovih se dana intenzivno dovršavaju pripreme u samom dvorcu i na 500 hektara parka oko njega, uređuju se puteljci, »šiša« trava, a Slovenci naglašavaju da većih zahvata ipak, zbog štednje, neće biti. Usprkos tome što se na Brdu kod Kranja organiziraju svi najvažniji politički susreti ( nedavno su tu boravili i Romano Prodi i Günter Verheugen), Slovenci razmišljaju da bi ubuduće trebalo maksimalno komercijalizirati korištenje kompleksa, prvenstveno za vrhunski turizam.

Kako u svjetskoj politici ništa nije slučajno, tako i priča da su Igor Ivanov i Colin Powell okretali globus i da im je prst stao nad Slovenijom više ide u red atraktivnog novinskog štiva, a manje u političku realnost.

Odabir Slovenije za prvi službeni susret američkog i ruskog predsjednika svakako je i svojevrsna nagrada ovoj tranzicijskoj zemlji iz prvog reda europske čekaonice. Osam dana prije nego što će Slovenci proslaviti desetu godišnjicu osamostaljenja Putin i Bush će sigurno i direktno izraziti podršku europskim težnjama Slovenije, jedine od bivših jugoslavenskih republika koja je izbjegla divljanje srpskog nacionalizma (osim kratkotrajnog »rata« koji je i značio definitivni razlaz s bivšom Jugoslavijom) i imala mogućnost aktiviranja svih svojih potencijala na putu u Europu. Slovenija je to briljantno iskoristila i samo je pitanje datuma kada će i službeno zakoračiti u europsku zajednicu naroda.

Na Brdu kod Kranja dvojica najmoćnijih ljudi svijeta govorit će i o budućnosti jugoistoka Europe, a obojica stižu sa intrigantnim planovima kako dugoročno stabilizirati to područje.

Brdo kod Kranja, od vremena austrijskih careva, jugoslavenskog regenta Pavla Karađorđevića, Josipa Broza Tita, mjesto je gdje se stvarala i očito i dalje stvara povijest, pa politički analitičari očekuju da bi i George Bush i Vladimir Putin u subotu mogli ponuditi rješenja za dugoročnu stabilizaciju jugoistoka Europe.

Jurica Körbler i Vinka Drezga