Jutarnji list: 14. 06. 2001.

FINANCIJSKA POLICIJA: Studentski centar kupovao je hranu od Stjepana Tuđmana po cijenama puno većim od tržišnih

Piše: Zorana Deljanin

Kriminalistička policija već dulje provodi istragu o poslovanju Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a Jutarnji je list došao u posjed izvještaja Financijske policije koja je pregled poslovnih knjiga SC-a završila u veljači. Izvještaj se osobito temelji na posljednje tri godine rada Studentskog centra. Stotinjak stranica materijala donosi brojne podatke o nepravilnom poslovanju - dodjeljivanju poslova bez javnih nadmetanja, promjenama troškovnika i povećavanju cijena netom nakon sklapanja ugovora.

Dugovi SC-a prema dobavljačima sada iznose oko 80 milijuna kuna, a većina njih je nastala pod ravnateljskom palicom Cvitana Milasa i njegova nasljednika Zdenka Protuđera. Priča počinje još 1991. godine kada na mjesto ravnatelja Studentskog centra, bez natječaja, dolazi Cvitan Milas. Riječ je o bratiću Ivana Milasa, saborskog zastupnika HDZ-a i bivšeg čuvara državnog pečata.

Tada dobavljačem SC-a postaje i Domovina d.d., poduzeće Stjepana Tuđmana, mlađeg sina dr. Franje Tuđmana. Domovina holding u početku je SC opskrbljivao samo voćem i povrćem da bi kasnijih godina tu ponudu proširio s još nekoliko prehrambenih proizvoda.

Bez javnog natječaja

Financijski policajci u pregledu su obuhvatili samo poslovanje s Domovinom u 1997., 1998., i 1999. godini, no i to je dovoljno da se stekne uvid u poslovanje. Studentski centar odabrao je 1997. godine Domovinu za dobavljača bez provedenog javnog natječaja, što je protivno zakonu. S Domovinom tada nije ni sklopljen ugovor o nabavi roba.

Tuđman je SC-u isporučivao pet vrsta voća i povrća, i to po cijenama i do 50 posto većim od tržišnih. Na primjer banane je SC-u dobavljao po cijeni od 7,37 kuna po kilogramu, dok je njihova tržišna cijena tada bila nešto manja od 5 kuna, a tako je bilo i s ostalim proizvodima.

U 1998. godini proveden je javni natječaj i Domovina je ponovno izabrana. Roba na adresu SC-a nikad nije stigla po ugovorom određenim cijenama, nego su one poslije i dvostruko povećavane. Mogućnost takvih samovoljnih korigiranja cijena ležala je upravo u ugovoru u kojem je određeno da se cijene mogu mijenjati zbog oscilacija na tržištu, ali samo ako se dobije suglasnost Centra. Financijska policija, usprkos brojnim upitima, nikad nije dobila informaciju je li se ravnatelj SC-a Milas složio s tim, a odgovor nisu dobili ni od Zdenka Protuđera koji ga je u ravnateljskoj fotelji zamijenio 1998. godine. Tako je, po nalazu Financijske policije, Stjepan Tuđman u tri godine na račun Studentskog centra zaradio više od 3 milijuna kuna.

Za vrijeme Cvitana Milasa dugovi Studentskog centra iznosili su oko 28 milijuna kuna, dok su za dvije godine Protuđerova dirigiranja narasli za još 40 milijuna kuna. U izvještaju Financijske policije s posebnom je pozornošću, uz Domovinu, obrađeno poslovanje s poduzećima Mentorex, Kemoboja, Haramina, Krogradnja i Zrinko Ikić d.o.o. Protuzakonito poslovanje seže čak i do nabave salveta i rola za kase, jer pri nabavi rola nije raspisan natječaj nego je posao dan Haramini. Role su naplaćivane 144 posto skuplje, a ugovori za salvete potpisani su na jednu cijenu, dok ih je Kemoboja poslije isporučivala po znatno višoj.

Zanimljiv je slučaj suradnje Studentskog centra s Krogradnjom koja je za Centar obavljala soboslikarske i obrtničke radove. Studentski centar počeo je surađivati s Krogradnjom odmah nakon njezina nastanka u svibnju 1997. Krogradnju je osnovao Josip Kozina, radnik tvrke Grič, koja je dotad za SC obavljala građevinskoobrtničke radove.

Od osnivanja do listopada 2000. SC i Krogradnja sklopili su poslove u vrijednosti od 22,4 milijuna kuna. Od svih poslova postoje ugovori na samo 1,2 milijuna kuna. Ostalih 21 milijun kuna poslova odrađeno je bez ikakva javnog natječaja, poslovi su sklapani po troškovniku Krogradnje, a ponekad i bez njega i narudžbenice Studentskog centra, stoji u izvještaju Financijske policije.

Skupe provizije

Krogradnja je radove izvodila preko svojih kooperanata, malih obrtnika. Tako je jedan od njih za izradu i ugrađivanje trideset zelenih kanti za smeće naplatio SC-u 120 tisuća kuna, dok tržišna cijena jedne kante ne prelazi - tisuću kuna. Krogradnja je kooperantima obračunavala proviziju od pet do deset posto, za što je isplaćeno oko 900 tisuća kuna. Financijska policija zaključuje da je za taj iznos SC mogao proći jeftinije da je izravno dogovarao obrtničke usluge.

Trogodišnja suradnja SC-a s Krogradnjom rezultirala je time da je Centar platio četiri milijuna kuna više nego što je bila tadašnja tržišna cijena obavljenih poslova.

Odmah nakon izbijanja afere prije godinu dana Zdenko Protuđer smijenjen je s mjesta ravnatelja. Ubrzo se zaposlio u Agrokoru, kao direktor prodaje u Konzumu, a ta je tvrtka jedan od sadašnjih dobavljača Studentskog centra.

Protuđer nije htio za Jutarnji list prokomentirati poslovanje SC-a u svome razdoblju i svoje veze s Mladeži HDZ-a, čiji je član. U telefonskom je razgovoru rekao da sada radi u ozbiljnoj tvrtki, pa ne može komentirati događaje u SC-u. Do Cvitana Milasa nismo uspjeli doći jer je do daljnjega na putu.

Sadašnji ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra Mate Pavković rekao je da je proučio izvještaj Financijske policije te je zbog toga zakazao sjednicu Upravnog vijeća SC-a, na kojoj će se raspravljati samo o nalaza inspekcije. Sjednica bi se trebala održati ovoga tjedna.

- Ako su postojale kriminalne radnje, osobe koje su u tome sudjelovale bit će sankcionirane. Dokaže li se da je netko od sadašnjih djelatnika SC-a, prozvanih u tom izvješću, zaista prekršio zakon, sigurno neće ostati na svojoj dužnosti - rekao je Pavković.

Iz SC-a financirana Mladež HDZ-a?

Naš izvor blizak zagrebačkom Studentskom centru tvrdi da je SC bio zamišljen kao financijska baza za Mladež HDZ-a.

Naime, Protuđer i Marko Matić, v.d. voditelja Službe općih poslova SC-a, aktivisti su HDZ-ove mladeži. Protuđer je na mjesto direktora došao iz Zagrebačkog sportskog saveza, kao zamjena za neuspjeli pokušaj postavljanja na to mjesto Marija Kapulice, bivšeg predsjednika Mladeži HDZ-a.

Imenovanje Kapulice bilo bi sporno jer je u to vrijeme on imao završenu samo srednju školu. Zato je na nekoliko mjeseci promijenjen i Statut SC-a u kojemu je pisalo da ravnatelj može imati samo srednju stručnu spremu. Ipak, odlučili su dovesti Protuđera, inače Kapuličina kuma.

- U 1999. godini na račun Ureda ravnatelja isplaćeno je preko Student servisa oko 105 tisuća kuna. Pitanje je što su to studenti mogli raditi u Uredu ravnatelja, osim da je jedan student mogao raditi posao tajnice. Taj novac otišao je za Mladež - tvrdi naš sugovornik.

SC je flnancirao aktivnosti Studentskog zbora i Hrvatske akademske zajednice. HAZ je blizak Mladeži HDZ-a, a nije službeno registriran kao studentska udruga pri Ministarstvu znanosti i tehnologije. Studentski zbor nedavno je zatražio ostavku ministra Hrvoja Kraljevića.