Vjesnik: 15. 06. 2001.

Ivo Josipović i Josip Čule kandidati za ministra pravosuđa?

Račan odbio komentirati kuloarske informacije o mogućem Ivaniševićevu nasljedniku, rekavši da bi na to mjesto mogla doći i žena / Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić mogao bi odigrati važnu ulogu prilikom izbora novog ministra pravosuđa / Ministri nisu u četvrtak bili voljni komentirati nagađanja o rekonstrukciji Vlade

ZAGREB/SPLIT, 14. lipnja - Premijer Ivica Račan potvrdio je u četvrtak informacije o ostavci ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića, dodavši da će vrlo brzo biti imenovan njegov nasljednik, kao i nasljednik ministra za europske integracije Ivana Jakovčića. Premijer je, kao što se i očekivalo, odbio komentirati kuloarske informacije o mogućem Ivaniševićevu nasljedniku rekavši kako mu je »drago da ima više kandidata«. Na izravno pitanje o mogućnosti da to ministarstvo dobije ministricu, Račan je rekao da »postoji mogućnost da to bude i žena« jer u Vladi nedostaje više žena.

Prema nekim informacijama, naznake iz vladajuće koalicije da bi na Ivaniševićevo mjesto mogao doći netko iz visokostručnih pravnih krugova mogle bi se protumačiti kao najave da će novi ministar biti osoba iz sudačkog miljea. Za to, navodno, lobira i predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić koji bi, prema pouzdanim informacijama, mogao odigrati vrlo važnu ulogu prilikom odabira novog ministra pravosuđa.

U »igri« za ministra navodno je i dalje dr. Ivo Josipović, koji to i dalje poriče. Može se čuti i da bi eventualna Josipovićeva kandidatura za ministra naišla na velike otpore nekih čelnika SDP-a. Poznato je da u SDP-u smatraju da mjesto ministra pravosuđa »pripada« njima, iako novi ministar ne mora biti član te stranke, što nije bio ni Ivanišević.

Prema nekim kuloarskim pričama, novi ministar traži se i među mlađim sucima izvan Zagreba. Primjerice, kao kandidat za ministra pravosuđa spominje se mladi, ambiciozni splitski sudac Josip Čule, trenutačni potpredsjednik Županijskog suda. Zanimljivo je da je on svojedobno spominjan kao kandidat za mjesto predsjednika splitskog Županijskog suda, nakon umirovljenja Igora Benzona. Nagađa se i da bi Čule, ako ne postane ministar, mogao doći na mjesto donedavnog ministrova zamjenika Ranka Marijana. U pravosudnim krugovima smatraju da bi novi ministar trebao biti izabran iz sudačkih redova, što je dosad bila najrjeđa praksa. Naime, većina ministara pravosuđa bili su profesori pravnih fakulteta, a samo je Ivica Crnić na ministarsko mjesto došao iz sudačkih redova. U pravosudnim krugovima nadaju se da će za ministra biti izabran netko tko dobro poznaje pravosudnu problematiku i ima senzibilitet za suce, pogotovo zbog vrlo osjetljivih reformi koje se provode u tom resoru. Poznato je da je ministar u ostavci Stjepan Ivanišević bio iznimno dobro upućen u teoriju lokalne samouprave u čemu ima tridesetogodišnje iskustvo, dok mu je pravosuđe bilo »slabija strana«, što je i sam priznavao. Nije nepoznato da je Ivanišević zbog toga povremeno dolazio u sukobe sa sucima.

Novi ministar suočit će se s nizom započetih reformi u pravosuđu i lokalnoj samoupravi pa je izvjesno da mu neće biti lako, s obzirom i na to da je Ivanišević bio jedan od najopterećenijih ministara u Vladi. Budući da je Ministarstvo pravosuđa praktički »obezglavljeno« jer je još prije otišao Ivaniševićev pomoćnik Božidar Rumenjak, a nedavno i zamjenik Ranko Marijan, vladajuća koalicija našla se pred još jednim iskušenjem da u relativno kratkom roku nađe pravu Ivaniševićevu zamjenu, a riječ je o jednom od najosjetljivijih resora.

Članovi Vlade nisu u četvrtak bili voljni komentirati kuloarske informacije o sad već izvjesnoj rekonstrukciji Vlade, osim što je Račan indirektno potvrdio da se Ministarstvo za europske integracije neće ukinuti iako se to još prije nekoliko dana smatralo »gotovom stvari«. Sve su manji izgledi, čini se, i za predlagano objedinjavanje danas rascjepkanih gospodarskih resora u jedno ministarstvo, odnosno ukidanje ministarstava za obrt, malo i srednje gospodarstvo te turizam.

Neki su čak predlagali da se u novom moćnom Ministarstvu gospodarstva »utopi« i Ministarstvo poljoprivrede. Bez obzira na stručne argumente u prilog takvoj integraciji i protiv nje, sada se takvom potezu protivi i odnos snaga unutar koalicije. Naime, HSS koji drži ministarstva poljoprivrede te obrta i malog gospodarstva, znatno je ojačao svoju poziciju nakon lokalnih izbora i svi očekuju da će je iskoristiti stavljanjem veta na takve planove objedinjavanja.

Kad se spominju konkretna ministarska imena, čini se da u gospodarskom resoru neće biti većih izmjena. Bliski Račanovi suradnici kažu kako se teško može očekivati da će se premijer odreći svoga dugogodišnjeg suradnika, ministra financija Mate Crkvenca ili potpredsjednika Slavka Linića kojeg smatra iznimno važnim za provođenje velikih rezova. Kako ističu, temperamentni Riječanin, nesklon »diplomatskim« istupima, potreban mu je i kao svojevrsni gromobran koji na sebe navlači prigovore i tako povećava manevarski prostor i premijeru i ostalim kolegama.

Iako bi mnogi socijalliberali rado vidjeli smjenu »svog« ministra gospodarstsva Goranka Fižulića, teško je povjerovati da će on to dopustiti budući da je potpredsjednik HSLS-a. HSS, pak, vjerojatno neće dati da se dira u njegove ministre - Željka Peceka i Božidara Pankretića - koje u stranci smatraju izuzetno uspješnima, a zamjeraju im eventualno samo preveliku samozatajnost. Bez stranačke podrške, koja se dosad pokazala iznimno važnom, ostaje samo »nestranačka« ministrica turizma Pave Župan Rusković, imenovana na poziciju koja »pripada« SDP-u.

Biljana Bašić, Irena Dragičević i Sanja Kapetanić