Vjesnik: 15. 06. 2001.

Žestoka borba za bolju budućnost

GORANKA JUREŠKO

Ministri Jakovčić i Ivanišević napustili su Vladu, a ministar Kraljević na najboljem je putu da ode iz ministarske fotelje. Uz to vladajuća koalicija ostala je i bez jednog od partnera - IDS-a, a odnosi unutar preostale petorke nisu ni najmanje idilični. Sve to upućuje na to da premijer Ivica Račan mora »brzo misliti« ne bi li izbjegao prijevremene izbore već za koji mjesec koji u ovom trenutku, čini se, nikome ne odgovaraju. Zato i ne treba čuditi da se u najjačoj stranci vladajuće koalicije - SDP-u razmišlja i o mogućoj vladi s više stručnjaka, a s manje stranačkih »liblinga«. Naime, alarmantna gospodarska i socijalna situacija ne trpi odgađanje rješenja, a prijevremeni izbori bili bi »ručna« kočnica poslije koje bi trebao takav gas da bi se možda i kotači potrošili već na samom startu na koji bi se i tako stiglo sa zakašnjenjem.

Kad je početkom rata u Hrvatskoj ustrojena Vlada demokratskog jedinstva, unatoč HDZ-ovoj većini osvojenoj na izborima, mnogi nisu vidjeli razloga za njeno postojanje. No vrlo se brzo pokazalo da je za dobiti rat nužno jedinstvo svih političkih opcija u Hrvatskoj. Danas, desetak godina kasnije, nema rata s oružjem, ali bijesni žestoka borba za bolju budućnost koje očito ne može biti ako svaka od stranaka koalicije vuče mrežu na svoju stranu. Kroz neizbježne rupe koje tako nastaju, ne samo u proračunu, gubi se dragocjeno vrijeme u svađama koalicijskih partnera, iscrpljuje se strpljenje građana koji se neprestano pozivaju na štednju i stezanje remena...

Ne uspije li Račan rekonstrukcijom Vlade »okupiti naciju na zajedničkom izlasku iz krize« prijevremeni bi izbori bili neizbježni. No kao pragmatik premijer zaključuje da ni njemu priznanje da je Vlada pod njegovim vodstvom bila neuspješna ne bi podiglo rejting, očito razmišlja u drugom smjeru - manje stranaka više stručnosti. Naime, Hrvatskoj trenutačno ne bi trebao biti prioritet političko nadmudrivanje koje je, na žalost, sveprisutno, nego jedinstvo u izlasku iz slijepe ulice nezaposlenosti, malih plaća, pada standarda, gospodarske stagnacije pa i nazadovanja... Prijevremeni izbori, s obzirom na političku scenu Hrvatske, u odnosu političkih snaga ne bi ništa bitno promijenili i što se to prije shvati to će se prije izaći iz začarana kruga političkih nadmudrivanja. koja nikome ne donose boljitak, ali štetu jamačno.